Április 12-től fokozatosan nyit Málta, júniustól mehetnek a turisták

2021. április 7-én a máltai kormány bejelentette, hogy az alábbi menetrend szerint tervezi újranyitni Máltát. Az országban az jelenlegi részleges lezárás április 11-ig van érvényben. Ezt követően fokozatosan nyitnak.

  • Április 12-től kinyitnak az óvodák és játszóterek. Elindul a tantermi oktatás az alsó tagozat számára. Újraindulnak a nem sürgős műtétek a Mater Dei kórházban. Véget ér az idősotthonokban a látogatási tilalom.
  • Április 14-től elindul a tantermi oktatás a felső tagozat számára.
  • Április 16-tól kinyitnak a középiskolák és újraindul a tantermi oktatás.
  • Április 18-tól újraindulnak a misék.
  • Április 26-tól kKnyithatnak a nem létfontosságú termékeket árusító üzletek. Újraindulhatnak a nem létfontosságú szolgáltatások. Egyszerre maximum 4 fő részvételével újra lehet nyilvános helyen gyülekezni.
  • Június 1-től újraindul az idegenforgalom.

Jelenlegi beutazás szabályokat tekintve az országokat három kategóriába sorolják: zöld, borostyán és piros.

Azoknak az utasoknak, akik a zöld listán felsorolt országokból érkeznek Máltára, nem kell érkezéskor (PCR) mintavételi eljáráson átesni. Csak testhőmérséklet mérésre számítsanak a repülőtéren és egy nyilatkozatot kell kitölteniük arra vonatkozóan, hogy az érkezést megelőző 30 napban mely országokban jártak. Konkrétan arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy a megadott időszakban jártak-e olyan országban, területen, ami nem szerepel a zöld listás, biztonságos országok között. Jelenleg egyetlen ország sincs a zöld listán.

Azok az utasok, akik az ún. ’Borostyán listán’ szereplő országok területéről érkeznek Máltára csak úgy szállhatnak fel a Máltára induló repülőjáratra, ha egy negatív PCR tesztet mutatnak be, mely teszt mintavétele nem több mint 72 órával az indulás előtt készült. Fokozott biztonsági okokból kifolyólag ezen érkező utasok között random PCR tesztelésre kerül sor érkezéskor a repülőtéren. Magyarország jelenleg a borostyán listán szerepel.

Azon országok, melyek nem szerepelnek sem a Zöld, sem a Borostyán listán automatikusan felkerülnek a ’Piros Listára’. Azok az utasok, akik ezekből az országokból érkeznek Máltára, az érkezést közvetlenül megelőzően legalább 14 napot egy biztonságosnak minősített, azaz ’Zöld listán”’ szereplő (safe corridor) országában kell tölteniük. Javasoljuk továbbá, hogy ezek az utasok az érkezés előtt 72 órán belül végezzenek PCR-tesztet.