Átadták a pesterzsébeti jódos-sós gyógyfürdőt

Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét – veszteséges működése miatt – évekkel ezelőtt bezárták: a strand 2001, a gyógyfürdő 2005 óta nem fogad vendégeket. A felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek, a zárt termálfürdőt még abban az évben decemberben megnyitották, míg most júliusban a kinti strandrészt adták át a nagyközönségnek.

A főváros mellett elterülő, ma Budapest XX. kerületét alkotó, Pesterzsébet Dunaparti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét először a Duna vizével töltötték. A fürdőt 1931-ben Földváry János, mint bérlő üzemeltette, amit nyilvános pályázat útján nyert el. A bérlő azonnal jelentős vízkutatásba kezdett, amely viszonylag rövid idő alatt eredményt hozott. Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.A jelenlegi felújítás során nemcsak a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdő részt újították fel, hanem az egy 4.300 négyzetméteres új épülettel is bővült. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat, míg a kinti részlegen pedig a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág a teljes megnyitás után külön zónaként fog üzemelni. A fürdő területén belül egy 120 állású parkolót is kialakítottak. A fürdőt Tarlós István Budapest főpolgármestere és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója 2019. július 10-én adta át. A felújítás keretében egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdő került kialakításra. Ezzel egyidőben befejeződött a Pesterzsébeti Jódos-Sós fürdő régi épületének energetikai korszerűsítése is az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával. 2019. március 31-én megtörtént a KEHOP-5.2.8-17-2017-00004 pályázati azonosítószámmal megvalósult energetikai korszerűsítés műszaki átadása, majd azt követően a szükséges kapcsolódó adminisztratív tevékenységek nyomán a projekt zárása.

Érdekesség, hogy a napelemes rendszer az éves felhasználás kereken 10%-át állítja elő helyben, s éves szinten 1045 GJ megújuló energiahordozót hasznosítanak.

A projekt teljes beruházási költsége 216.810.000 Ft volt, ebből 173.448.000 Ft a vissza nem térítendő támogatás. A támogatást a Széchenyi 2020 KEHOP-5.2.8-17 konstrukció keretében ítélték meg, a kedvezményezett Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.