Autós kirándulás másként: luxusban a járatlan utakon

Ha valahol, Kanadában pontosan tudják, milyennek kell lennie egy túlélőjárműnek. A Lexus helyi importőre a GX luxusterepjáróból épített igazi kalandorautót.

Miért kellene lemondanunk a kényelemről egy kis extrém túrázás kedvéért – vagy a terepalkalmasságról, csak azért, mert a mindennapokban is tökéletesen használható járműre vágyunk? A Lexus kanadai képviselete megépítette a márka eddigi talán legsokoldalúbb típusát, a GX Overland modellt. Megmaradt az emelt Icon felfüggesztés, a bütykös Toyo terepabroncsok, a módosított lökhárító (és az alá felszerelt, masszív futómű- és motorvédő lemez) valamint a tetőre szerelt csomagtartókeret. Utóbbi két oldalán egy-egy kinyitható árnyékoló, illetve egy vászon zuhanyfülke kapott helyet.

Ahelyett, hogy offroad lakókocsival oldották volna meg az utazók elszállásolását, a kanadai importőr egy rugalmasabb, helytakarékosabb és költséghatékonyabb megoldást választott. Az Alu-Cab tágas tetősátra zárt állapotában viszonylag szorosan a tetőlemezhez simul, így áramvonalasabb a hasonló megoldásoknál – illetve, ami terepen fontosabb, kevésbé fog beleakadni kósza ágakba, kinyúló sziklatömbökbe. A sátor gázteleszkóppal emelhető tetején további keresztrudakat találunk, amelyekre a kerékpártól a szolárcellákig sok mindent rögzíthetünk. A sátor egyébként három bejárattal rendelkezik, a kényelemről 75 milliméter vastag szivacsmatrac gondoskodik, a XXI. századi kalandorok elektronikus igényeit pedig USB és 12 voltos töltőaljzatok elégítik ki.

Egy másik, esztétikai és gyakorlati szempontból egyaránt lényeges módosítást is eszközöltek a kanadai mérnökök: klasszikus terepjárós stílusban hátul, kívül helyezték el a pótkereket. Az oldalra kihajtható tartószerkezet a leszerelhető vonóhorog tokmányába rögzíthető, a pótkerék és a csomagtér ajtaja között pedig még egy rakományrögzítő polcot is találunk.

A GX egyetlen fődarabja, amihez nem nyúltak, a hajtáslánc. A 4.6 literes V8-as benzinmotor (301 LE, 446 Nm) a zárható központi differenciálzár és terepváltó (felező) segítségével gondoskodik a körülményektől független előrejutásról. És bár Kanadában viszonylag ritka a sivatagi hőség, az előrelátó tervezők a biztonság kedvéért váltófolyadék-hűtőt is beépítettek – így már tényleg nincs akadálya egy föld körüli luxusexpedíciónak.