Az Air France a New York-i és barcelonai járatokon teszteli az IATA Travel Pass alkalmazását

Az Air France június 17-e óta próbaüzem keretében tesztel a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) Travel Pass nevű, koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos dokumentumokat kezelő alkalmazást a Párizs – Charles de Gaulle és New York, valamint Barcelona közti járatain. Ezzel a megoldással egyszerűsödik a Covid-19 teszteredmények kezelése.

Az IATA mobiltelefonokra letölthető alkalmazásával lehetőség van:

  • a legfrissebb utazási szabályok ellenőrzésére a be nem oltottak számára,
  • a Covid-19 tesztek eredményeinek alkalmazáson belüli kezelésére, ha azt partner labornál végezték el,
  • a dokumentumok biztonságos tárolására, így ezen keresztül a légitársaságok és a hatóságok felé is igazolja a belépési feltételek teljesítését úgy, hogy nem kell a szükségesnél több egészségügyi információt megosztani.


Ezzel a mobilalkalmazással hatékonyabb és gyorsabb lehet a szükséges dokumentumok repülőtéri ellenőrzése is. A tesztelés a Párizsból Barcelonába utazók részvételével június 30-ig, a New Yorkba utazók között július 8-ig tart, számukra ez ingyenes és önkéntes. Az IATA Travel Pass a legszigorúbb adatvédelmi előírásoknak is megfelel, az utas egészségügyi adatait csak az alkalmazás tárolja, és nem továbbítja harmadik félnek. Ez a teszt újabb bizonyítéka annak, hogy a légitársaság igyekszik az utazást a lehető legegyszerűbbé és legkényelmesebbé tenni. Az Air France továbbra is keresi az optimális megoldást, amellyel utasai a legnagyobb kényelemben és biztonságban utazhatnak. Ennek elismeréseként a Skytrax 4 csillagos Covid-19 biztonsági minősítést adott a légitársaságnak, az APEX pedig a KLM-hez hasonlóan az Air France-nak is megítélte a Gyémánt minősítést az Egészségvédelmi kategóriában.

A Párizs-Orly-ról Korzika szigetére, illetve a tengerentúli francia területekre utazók már most is használhatják a TousAntiCovid alkalmazást, amellyel digitális formában tudják bemutatni a teszteredményeket. Ez az alkalmazás kompatibilis lesz az Európai Zöld Igazolvánnyal, amely július 1-jén lép életbe.

Alain-Hervé Bernard, az Air France üzemeltetési vezérigazgató-helyettese azt mondta, a lezárások, utazási korlátozások közepette elmúlt egy év után az emberek alig várják, hogy utazhassanak, és együtt legyenek a családtagjaikkal, barátaikkal. “Folyamatosan koordinált újranyitást és összehangolt utazási dokumentumokat, egészségügyi előírásokat sürgettünk, hogy az utasok gyorsan és egyszerűen tudjanak utazni. A digitális megoldások alkalmazása nem csak az utasélmény, hanem a globális légiközlekedés újraindításában is rendkívül fontos, az IATA Travel Pass alkalmas arra, hogy globálisan sztenderd alkalmazásként vezessék be.

Nick Careen, az IATA alelnöke amellett, hogy üdvözölte az Air France csatlakozását a tesztprogramhoz, közölte, a kormányoknak a határok megnyitásakor biztosnak kell lennie abban, hogy megfelelő intézkedéseket hoztak a koronavírus terjedése ellen. A helyzetre a tesztelés, vagy az oltás igazolása a megoldás. Az IATA a kormányokkal, légitársaságokkal és utasokkal együtt dolgozik azon, hogy ezek a dokumentumok valid adatokat tartalmaznak és tárolásuk biztonságos.