Az újjászületett Városliget új titkai

Fotók: Posztós János

Az újjászületett Városligetben nemcsak órákat tölthetünk el, hiszen akár egy egész napot érdemes lehet a művészeti élményekre szánni.

A Néprajzi Múzeum nemcsak egyike Európa legfontosabb és legkorábbi, 1872 óta működő szakmúzeumainak, hanem új épülete révén a világ legkorszerűbb etnográfiai intézménye is.

Az egyik legfontosabb magyar közgyűjtemény épületének megtervezéséért tizenöt világhírű építésziroda szállt ringbe. A nemzetközi építészeti tervpályázat nyertese a Napur Architect Kft. által vezetett konzorcium lett, így magyar építésziroda tervezhette a Néprajzi Múzeum új épületét. Ami tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út környezetébe.

A múzeum mára Pest emlékezetes pontja lett. Keleti szárnyának tetejéről a Parlament kupolája is látható. A mesterséges völgyet formáló zöld kert a pihenés, a megbékélés helye. Az épület ékköve, az íves díszlépcső a ház teljes hosszán végig vezetve juttatja el a kiállítási térbe a látogatókat.

A Városliget másik nevezetessége, a Magyar Zene Háza díjat díjra halmoz. 2022 tavaszán a MIPIM Awards fődíját nyerte el, ezzel a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, és Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált. 2022 januárjában nyitotta meg kapuit, azzal a küldetéssel, hogy mindenki életében kapjon meghatározó szerepet a zene. Ezt a magyar népzene, a klasszikus zene, a populáris zene értékeinek ápolásán, élmény alapú bemutatásán keresztül éri el.

A Magyar Zene Házát Fudzsimoto Szószuke japán sztárépítész tervezte, aki természetközeli, háromszintes, áttetsző üvegépítményt álmodott a liget fái közé. A felszín alatti térben található a Hangdimenziók című állandó kiállítás, és a különleges hangélményt nyújtó „hangdóm” is. A földszinten helyezkedik el az 500 fős Koncertterem, az emeleten pedig a Zenei Oktatási Központ és a Könyvtár.

Szikora Katalin