Balatonfüred beintett az elektromos járműveknek

Július közepétől tilos a használata a 71-es főút alatti, a város tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben az utóbbi években igen népszerűvé vált kétkerekű elektromos eszközöknek. Az úgynevezett önegyensúlyozó járművekről, mint például a segway, elektromos roller, hoverboard, elektromos gördeszka a sétányokon le kell szállni, és azokat gyalogosan tolva vagy kézben tartva lehet csak közlekedni.

A jogszabályról a kölcsönző és bérbeadó cégeknek tájékoztatniuk kell az elektromos eszköz használóit – szól az önkormányzat új rendelete.

Az utóbbi években az említett elektromos közlekedési eszközök használata miatt számos panasz érkezett. Nagy sebességgel, halkan haladnak az elektromos járművek, a sétálók nem hallják őket és nem tudnak kitérni útjukból. Balesetveszélyes, hogy sokszor rutintalanok szállnak fel rájuk, akik nem tudnak igazán bánni az eszközökkel – jellemzően ezek voltak a kifogások.

Aki a város tulajdonában álló, a 71-es számú főút alatti gyalog- és kerékpárutakon, járdán, parkban, egyéb a közforgalom elöl elzárt közterületen az említett járművel közlekedik és azt nem gyalogosan tolva vagy kézben tartva halad, százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal vagy 50 ezer forintos helyszíni bírsággal sújtható – tartalmazza az új rendelet.

A tiltó rendelet az önegyensúlyozó járművekre, az elektromos vagy más gépi meghajtású közlekedési, sport, vagy szabadidős eszközökre (hoverboard, elektromos gördeszka, elektromos roller) vonatkozik.