Bárki megismerheti a vidéki életet a Nyitott Porta Napokon

Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A Nyitott Porta Napok keretében több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 5. között és kalauzolja el az érdeklődőket a vidéki élet szépségeibe, az állattartás, a növénytermesztés és a gasztronómia világába. 

Az elmúlt években több kistérségben valósultak meg sikeres kezdeményezések, amelyeknek köszönhetően bemutatkozhattak a helyi termelők, az idén azonban országos rendezvénysorozat keretében ismerkedhetnek meg a fogyasztók a kistermelőkkel. A rendezvénysorozat keretében országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 5. között és kalauzolja el az érdeklődőket a vidéki élet szépségeibe, az állattartás, a növénytermesztés és a gasztronómia világába.

A Nyitott Porta Napok programsorozat keretében helyi termék kóstolók, porta túrák, kézműves foglalkozások, workshopok – közös tökmagolaj préselés és kóstolás, illóolaj készítés, zöldségek fermentálása, kovászos kenyérsütés, szatmári szilvalekvár főzés – és még számos élmény várja az érdeklődőket.

fotó: nyitottportak.hu

A rendezvénysorozat célja az agroturizmus ismertségének növelése, az agroturisztikai szolgáltatók láthatóságának es az élményprogramok elérhetőségének elősegítése. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a Nyitott Porta Napok által támogassák a hálózatosodást és erősítsék a helyi termelők és fogyasztók közti kapcsolatot, a rövid ellátási láncok fejlődését. A programsorozatnak köszönhetően a kistermelők egy újabb eszközt kapnak arra, hogy a mezőgazdasági tevékenységük diverzifikálásával, az újabb tevékenységekkel ellenállóbbá és versenyképesebbé váljanak.

A Nyitott Porta Napok 2025. évi időpontjai és térségi helyszínei:

  • augusztus 23. – Minden, ami Szatmár-Bereg
  • szeptember 20-21. – Sváb Sarok és környéke
  • szeptember 27. – Kisalföld Kincsei
  • szeptember 27.-28. – Vasfüggöny
  • október 4.-5. – Dunántúl szíve

Ahány tájegység, annyiféle hagyományos recept és újdonság, ami a helyi termék élményen keresztül meséli el a hely történelmét és a gazdálkodó család személyes történetét.

A Nyitott Porták száma folyamatosan bővül, részletek a www.facebook.com/nyitottportanapok oldalon

Címlapfotó: nyitottportak.hu