Belvárosi disznótoros, téli vitorlázás, állati farsang – hétvégi programajánló

Indul a farsangi szezon, amit rögtön két szokatlan helyszínen kezdhetünk: a téli Balaton fagyos vízén és Józsefváros hangulatos Corvin-negyedében.

Mozgalmasan indul a február Balatonlellén

Szombaton, azaz február 5-én ismét benépesül a nyáron mindig nyüzsgő balatonlellei rendezvénytér. A balatonlellei és balatonboglári vállalkozók öt évvel ezelőtt kezdtek el közös rendezvényeket szervezni, ami azóta is töretlen sikernek örvend. A Kishegyi Kortyok és Falatok valamint a Murci Fesztivál mellett évek óta óriási érdeklődés övezi a GasztroFarsangot is. Különleges, erre az eseményre összeállított menüsorral és farsangi étel-, illetve bor párosításokkal készülnek azok számára, akik szeretnék végigkóstolni a déli partot. A kínálatban sok minden más mellett megtalálható lesz a Dél-balatoni kovászos lángos, de ezen kívül lesznek halak, vadak, és sok más finomság is. Három kategóriában lesz jelmezverseny (gyerek, felnőtt, családi) majd este egy hatalmas élőzenés bulival űzik el a telet.

A GasztroFarsang másnapján indul útnak az immár hagyományosnak mondható HidegenLégió Téli Vitorlástúra a Balatonon. Négy évvel ezelőtt a közösségi kezdeményezésre indult vitorlázáson végül öt nap alatt, összesen 6 hajó és közel 40 ember vett részt, 5 kikötőt és 10 télen is nyitva tartó vendéglátó helyet látogattak meg a résztvevők. A túra olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy nem volt kérdés a folytatás. Idén eddig 10 hajó jelezte részvételét. Nap közben rövid – de annál élvezetesebb hajózás, este vitorlázásról és a balatoni borászatról – gasztronómiáról szóló tematikus programok várják a résztvevőket.

Mackófesztivál a Debreceni Állatkertben!

Február első hétvégéjén a Debreceni Állatkert immár második alkalommal rendezi meg a Mackófesztivált, amely a Gyertyaszentelő Boldogasszony és a medvejóslás napjához kötődik. A népi hiedelem szerint ha ezen a napon a medve kijön a barlangjából s meglátja árnyékát, visszabújik és alszik tovább, tehát messze még a tél vége. Ha azonban az idő borult, és nem látja árnyékát, a közelgő tavaszt előrejelezve kint marad a szabadban.

A rendezvényre ellátogatók nemcsak ezzel az időjósló hiedelemmel ismerkedhetnek meg a gyakorlatban Dönci, az örvös medve közreműködésével, hanem zoopedagógiai foglalkozás keretében a medvefélék teljes családjával, sőt, még azokkal az állatkerti lakókkal is, akik csak névrokonai az igazi medvéknek; ilyenek az ormányos medvék vagy éppen a vörös macskamedvék, akikkel az igazán szerencsések testközelből is találkozhatnak majd. Az intézmény természetesen Dönci mellett a vendégek hasára is gondol, így az édesszájúakat mézkóstoló és -vásár, illetve gazdag mézeskalács-kínálat várja. Ingyenes tematikus arcfestéssel a kicsik és nagyok maguk is medvévé válhatnak, a Gyermekváros Egyesület kézműves kuckójában pedig mindenki elkészítheti majd a számára legkedvesebb mackót. Állatkerti belépővel valamennyi programelem díjmentes.

Farsangi Fánk Fesztivál a Corvin–negyedben

„Frissen sütött meleg fánkok, forró italok, disznótoros ételek, kürtőskalács farsangi hangulat. Várunk a VIII. kerületben a Corvin sétányon! Álarcos bál 2022. február 04.-05. Aki bejelentkezik a rendezvényre és farsangi maszkot, vagy jelmezt visel 2 dl forraltbort kap ajándékba” – így invitálnak hétvégi farsangi forgatagra a Belváros szívébe.