Berlinben 5,7 millió vendég: a német turizmus már közel van a válság előtti szinthez

Berlin, Germany - April 30, 2014: Horse-drawn carriage in front of the Brandenburg Gate in the city of Berlin, Germany.

 

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a németországi szállásadók júniusban 49,5 millió vendégéjszakát regisztrálta, ami kevéssel marad el a 2019-es adatoktól.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint a németországi szállásadók 49,5 millió belföldi és külföldi vendégéjszakát regisztráltak, ami  1,1 százalékkal több, mint 2022 júniusában. Miután 2023 májusában a foglalások száma ismét túllépte a korona előtti szintet (+5,6% 2019 májusához képest), 2023 júniusában a vendégéjszakák száma 2,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019 júniusában.

A Frauenkirche Münchenben. Fotók:BigStock

Ismét több vendég külföldről

A Destatis szerint a létszámnövekedés elsősorban a külföldről érkező vendégek visszatérésének köszönhető, akik 7,5 millió vendégéjszakát foglaltak le, 15,7 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. A belföldi vendégek vendégéjszakáinak száma viszont a legalább tíz férőhelyes szállodákat és egyéb szálláshelyeket figyelembe véve 1,1 százalékkal csökkent éves szinten.

éjszakai szállások_web
A vendégéjszakák száma a szálláshelyeken millióban kifejezve – © Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis), 2023

A turizmus visszatér Bajorországba és Berlinbe

A szövetségi tartományokat vizsgálva kiderül, hogy többek között Bajorország és Berlin is nagyon pozitív vendégéjszakákról számolt be. A 2020 óta tartó első Corona-korlátozás nélküli évben a turisták ismét szinte a megszokott számban áramlottak Bajorországba. A fürthi állami statisztikai hivatal 17,3 millió vendégről számolt be az első félévre vonatkozóan, több mint negyedével többről, mint a tavalyi első félévben. A statisztikusok 44,7 millió vendégéjszakát is számoltak, ami közel 18 százalékos növekedést jelent.

Az Állami Statisztikai Hivatal adatai szerint a vendéglátóipar eladásai nominálisan 22,7 százalékkal nőttek 2022 első félévéhez képest, az infláció levonása után pedig 12,2 százalékkal.

A koronajárvány vége óta a turisták is nagy számban tértek vissza Berlinbe, az idei év első felében mintegy 5,7 millióan keresték fel a fővárost – közölte csütörtökön a Visit Berlin a Statisztikai Hivatal adatai alapján Ez több mint 30 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák száma csaknem 24 százalékkal 13,8 millióra emelkedett az első hat hónapban. A turizmus ezzel elérte a válság előtti szint 86 százalékát – mondta Franziska Giffey (SPD) gazdasági ügyekért felelős szenátor. “dpa/sar