Beváltak a szoftverrobotok az Air France-KLM-nél

Hasznosnak bizonyultak az Air France-KLM budapesti szolgáltatóközpontjában bevetett szoftverrobotok, az azokat fejlesztő BCA Hungary pedig már a légitársaság hollandiai központjának is dolgozik.

Évről-évre hatékonyabb munkavégzés, illetve a költségek csökkentése – többek között ezeket az elvárásokat fogalmazta meg az Air France-KLM budapesti FSSC-jével (financial shared service center) szemben az anyavállalat. A 2003-as alapítását, és sok évnyi növekedést illetve tradicionális folyamat optimalizációt követően, a főként globális könyvelési feladatokat ellátó, majd idővel kártyacsalás felderítéssel és megelőzéssel, valamint a visszatérítendő repülőjegyekkel is foglalkozó szolgáltató központ menedzsmentjében 2018-ban fogalmazódott meg a gondolat, hogy érdemes lenne automatizálni a rutinszerű, túl nagy hozzáadott értéket nem képviselő folyamatokat, hogy a több nyelvet is beszélő kollégák komolyabb, nagyobb szakértelmet igénylő feladatokkal foglalkozhassanak.

A légitársaság felsővezetése is támogatta az elképzelést, így az első robot 2019 májusában kezdte meg a munkát a budapesti központban. Bár kezdetben házon belül oldották meg a feladatot, később külsős beszállítót kerestek és miután több céggel is együtt dolgoztak, végül a BCA Hungary-ben találták meg a megfelelő partnert az RPA (robotizált folyamatautomatizáció) projektjükhöz.

A robotizált folyamatautomatizálással a nagy számban ismétlődő, monoton, kevés kivételt tartalmazó, időrabló feladatoktól lehet mentesíteni a munkatársakat. A szolgáltató központban jelenleg összesen 3 szoftverrobotot használnak közel 10 folyamat automatizálására, amelyek többek között könyveléssel, bankszámlákkal, illetve visszatérítendő repülőjegyekkel kapcsolatos feladatokat látnak el. Ez egyben lehetővé teszi azt is, hogy a korábban ezekkel a folyamatokkal foglalkozó munkatársak kreatívabb, nagyobb hozzáadott értéket képviselő munkát végezzenek.

A budapesti SSC-nél végzett magas színvonalú munkának köszönhetően a BCA Hungary-re felfigyelt az Air France-KLM hollandiai központja is, ahol a légitársaság RPA területtel foglalkozó kiválósági központja (centre of excellence) is található. „Az Air France-KLM hollandiai csapatával 2020-ban indult az együttműködés.