Negyedik lett a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőjében

Jól szerepelt a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőjében, Széll Tamásék épp csak lecsúsztak a dobogóról.

A Széll Tamás vezette magyar csapat lett a negyedik lett a Bocuse d’Or döntőjében, 1565 pontot kaptak, s mindössze 16 ponttal szorultak a bronzérmes Izland mögé. Második Norvégia (1600 pont), a nyertes pedig az Egyesült Államok csapata lett (1644 pont). Fantasztikus hír, hogy a magyar csapat által feltálalt hústál különdíjat kapott a Bocuse d’Or zsűrijétől – írta közleményében a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a verseny európai döntőjét korábban megnyerő Széll Tamásnak és csapatának 23 élvonalbeli séffel és csapatával kellett felvennie a versenyt, és a nemzeti gasztronómiai sajátosságokra is hangsúlyt fektetve elkészítenie a rendelkezésre álló 5 óra 35 perc alatt a bresse-i csirkére épülő hústálat és a vegán tányértémát.

Az akadémia beszámolója szerint a zsűri különösen magas ponttal értékelte a magyar csapat teljesítményét az íz és főzési technika, a tálalás, a földrajzi sajátságosság és az eredetiség területén.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia szerint a magyar csapat teljesítménye különösen annak fényében egyedülálló, hogy soha egyetlen nemzetnek nem sikerült még ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas előrelépést elérnie. A 24 tagú mezőnyből számos ország már a verseny kezdete óta részt vesz a megmérettetésben, az éremtáblázat első öt helyezettje birtokolja az összes érem nagyjából négyötödét. Ezzel szemben Magyarország harmadik alkalommal indult a versenyen – 2013-ban Széll Tamás 10., Molnár Gábor 2015-ben 13. lett –, és több évtizedes hátrányt hat év alatt ledolgozva érte el ezt a kimagasló szakmai eredményt.

Bár Magyarország még csak harmadszor vett részt a Bocuse d’Or világdöntőjén, idén, zsinórban harmadszor is a magyar csapat plakátja kapta a legtöbb közönségszavazatot. A győztes, a magyar erdő hangulatára épülő plakátot a Network 360 Reklámügynökség készítette Ruszthy Dávid art director és Sárosi Zoltán fotós közreműködésével.

Mint arról már írtunk, a magyar csapat különleges fogásokkal készült. Az első a Vegán téma volt:

  • Grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma és tökmag
  • Cékla, gombák, sült fokhagyma és virágok roppanós levélkével
  • Sárgacékla és hagymadzsem savanyított bodzával, Tokaji furmint, paprika és mustármag
  • Körte petrezselyem olajban konfitálva, petrezselyemszárral
  • Pirított póréhagyma, fekete bors és savanyított citrom
  • Roppanós „gyökér” és csicsókapüré
  • „Dió” és Gombazselé
  • Tokaji ecet gyöngyök és savanyított répák
  • Mártás: Petrezselyemkrém valamint Grillezett zellermártás dióval és magyar szarvasgomba

A második téma, a Bresse- i csirke és a Tenger gyümölcsei volt:

  • Grillezett csirkecomb, szárny és belsőségek
  • Homár, fűszerek és erdei gombák
  • Csirkemell mozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír és roppanós „tölgyfalevélkék”
  • Folyami rák paprikával, petrezselyem krém és homárhab
  • Köretek: Sárgacékla és hagymadzsem savanyított gyökérzöldségekkel, Kisasszondi sajtmártás és magyar szarvasgomba. Marinált zöldborsó savanyított citrommal, mangalica sonkával csicsókapürével. Céklazselé meggyecettel, sült kacsamáj és zöldalma, mustár- és tökmag, sóskavirág
  • Mártás: Csirke jus grillezett csirkecombbal, Tokaji furmint és aszú, fekete bors, savanyított fenyő és barnított vaj

Legyél az első hozzászóló "Negyedik lett a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőjében" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*