Budapest: új ékesség a Naplás-tavi kilátó – Új élményforrások az itthon utazóknak

Aki az elmúlt években úgy döntött, hogy a hazai nyaralást választja, örömmel tapasztalhatta, hogy sokkal több élményforrás várja a honi utazókat, mint ahogy azt a felületes szemlélő gondolta. Jó hír, hogy mindeközben a már meglévő, vonzó úticélok mellé újabbak is felsorakoztak az elmúlt időszakban.

Hosszú ideig rejtett szépség volt a szinte csak a budapesti XVI-XVII kerületiek által ismert, de az elmúlt években végrehajtott jelentős rehabilitáció eredményeként ma már a messzebbről érkezettek körében is kedvelt Naplás-tó. Érdekesség, hogy a Rákoskeresztúr és Cinkota között fekvő, a főváros legnagyobb állóvizének számító tavat eredetileg Szilas-pataki víztározónak hívták, de a köznyelv már mindenki Naplás tónak nevezi. 150 hektáron elterülő vidéke Budapest egyik legértékesebb ökológiai területe, amelyet a vadregényes erdő és mező, a tisztavízű patak mellett a mocsári teknősök és persze kuruttyoló békák jellemeznek.

A mára megszépült tó környékének legújabb ékessége az a 22 méter magas lucfenyőből készített kilátó, amelynek kialakításánál arra is ügyeltek, hogy a fák fölé magasodva biztosítson teljes panorámás kilátást a környékre, a Naplás-tóra, a Gödöllői-dombságra, valamint a Cinkotai erdőre. A kilátó környékén pihenőt és grillező, illetve, bográcsozóhelyet is kialakítottak, miközben itt található az az 5 kilométeres Szilas-menti kerékpárút is, amely a kerékpározó számára biztosít kellemes útvonalat.

Kocsis Erika