Covid-kézikönyv a turizmusban dolgozóknak – megjelentek a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlásai

Hétfőn megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Covid kézikönyve, amely az újranyitáshoz szükséges ajánlásokat tartalmazza a szálláshelyek, vendéglátóegységek számára. A teljes kézikönyv itt olvasható el.

Vendéglátó egységek, éttermek

  • A szálláshely vendéglátó egységeiben dolgozó munkatársak személyi higiéniájára (rendszeres kézmosás, köhögési etikett stb.) különösen nagy figyelmet kell fordítani. A vendégek figyelmét fel kell hívni, hogy az étterembe való belépés előtt és után – úgy reggelinél, mint ebédnél, vacsoránál – használják a bejáratnál elhelyezett vírusölő hatású kézfertőtlenítőt.
  • Maszk vagy plexi arcvédő pajzs viselés a személyzetnek. Maszk biztosítása kérésre a vendégeknek is.
  • A teljes vendéglátó egység naponta legalább kétszer (nyitás előtt és 16 és 18 óra között) fertőtlenítésre kerüljön.
  • Virucid hatású kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a vendégterekben is.
  • Lehetőség szerint a készpénzmentes (bankkártya, okos eszközök stb.) fizetést alkalmazzák
  • A fizettetést végző kollégák fokozottan ügyeljenek a kezük fertőtlenítésére fizetés előtt és után. A pénzkezelést és az élelmiszer kezelést, amennyiben van rá lehetőség, külön személy végezze.
  • Foglalások korlátozása/maximalizálása egy-egy idősávban a zsúfoltság elkerülésére. A la carte esetben előzetes foglalás, büfé étkezéseknél külön turnusok. Lehetőség szerint a vendégek szervezett ültetése.
  • Vendégek úgy kerülhessenek leültetésre, hogy a szomszédos asztaltársaságban ülő vendégektől az orrtávolság legalább 2 méter legyen.
  • Egy asztaltársaságnál legfeljebb 4 felnőtt és gyermekek ülhetnek le.
  • Várakozó vendégek esetén szakaszos beengedés: minimum 1,5 méteres távolság tartása.
  • Nem javasolt a büfé étkezés a torlódások és a távolságtartás fenntarthatóságának nehézségei miatt – erre található ajánlás a következő részletes ajánlási résznél.

Front Office

A recepció, porta munkatársai napi kapcsolatba kerülnek a vendégekkel, ezért fontos, hogy tájékozottak legyenek a koronavírus járvány megelőzését szolgáló házon belüli intézkedésekről, hogy válaszolni tudjanak a vendégek kérdéseire, beleértve a közelében levő egészségügyi szolgáltatókat, patikákat. Elő kell írni az itt dolgozóknak, hogy kérjék meg a légzési nehézségeket mutató, vagy arra panaszkodó vendégeket, hogy addig maradjanak a szobájukban, amíg orvos meg nem vizsgálta őket. Ilyen esetekben azonnal értesíteni kell a szálláshely vezetését.

  • Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
  • A pult és felület, bejárat, lobby, asztalok virucid fertőtlenítése minimum három alkalommal történjen naponta.
  • A virucid hatású fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.
  • Virucid kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a vendégterekben is. A fertőtlenítőszer kihelyezési helyét célszerűen kell megválasztani: bejáratnál, illemhelyeken, asztalokon stb. Elérhető virucid fertőtlenítőszerek kihelyezése a pulton vendég- és személyzeti oldalon is.
  • Megfelelő fizikai távolságtartás betartása rendkívül fontos a vírus továbbterjedésének megakadályozásában.
  • A munkaállomások egymástól 1,5 méter távolságban történő kialakítása.
  • A pulton kívül 1,5 méterenként jól látható jelzés annak érdekében, hogy tartható legyen a várakozó vendégek között a távolság.
  • Maszk vagy plexi arcvédő pajzs viselés a személyzetnek. Maszk biztosítása kérésre a vendégeknek is.
  • Vendégek megfelelő tájékoztatása (recepción és a közösségi terekben tájékoztatók kihelyezése).
  • A vendégek számára is legyen elérhető viselkedési javaslat, ezt már érkezés előtt is érdemes az ajánlathoz/visszaigazoláshoz csatolni vagy kiegészíteni.
  • PMS rendszerben speciális CovidOOO (out of order) szobák kijelölése ezzel biztosítva a fizikai távolságtartás lehetőségét a szobai folyosókon.
  • Lehetőség szerint a szobák 12 órás “pihentetése” a következő vendég érkezése előtt.
  • Liftek befogadóképeségének korlátozása: emberek között legalább 1-1,5 méter tartható legyen.
  • Gyanús esetek (beteg vendégek) felismerése és kezelése: a Nemzeti Népegészségügyi Központ általi „Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban” követése.