Csodás látnivalók Made in Hungary 4.

Forrás: mtu.gov.hu

Ha már végre útra kelhetünk a pandémia okozta másfél éves bezártság után, érdemes először szétnézni a saját házunk táján, hiszen Magyarország is ezernyi csodával várja az utazókat. Ehhez kínálunk egy csokorra való látnivalót, a teljesség igénye nélkül bemutatva egy-egy régió, város érdekességeit, fontos látnivalóit. Útra fel!

Gyula uralkodói öröksége

A gyulai Almássy-kastély Wenckheim Stefánia Mária grófnő és gróf Almássy Kálmán házassága révén került az Almássy család birtokába. Így a párját ritkító nemesi rezidencia, a mellé emelt lovardával, a pazar parkkal és az egzotikus növényekkel beültetett télikerttel a modern gondolkodású, világjáró família tulajdona lett. Nem véletlen hát, hogy a kert növényei között különleges fafajokat, dísznövényeket látni, egy-egy út emlékei ezek.

Az épületben három alkalommal járt uralkodó: 1807-ben I. Ferenc és lánya, Mária Ludovika, Napóleon francia császár későbbi felesége, 1857-ben Ferenc József császár feleségével, Erzsébettel, majd 1876-ban ugyanő egy hadgyakorlat alkalmával. 1849. augusztus 23-án a 13 aradi tábornok közül tízen ebben az épületben tették le fegyverüket, s indultak el utolsó útjukra az aradi vesztőhely felé. Ez az első magyarországi kastély, amelyben már 1746-ban színdarabot mutattak be. Himnuszunk zeneszerzőjének nagyapja kulturális udvarmestere volt a családnak, így maga Erkel Ferenc is gyakran megfordult itt.

Kilenclyukú híd és halastavi kisvasút a Hortobágyon

A Hortobágy nemcsak a leghíresebb, de a legnagyobb puszta is Közép- Európában. A négy tájvédelmi körzetet felölelő és 19 önálló természetvédelmi területből álló Hortobágyi Nemzeti Park egyedülálló füves pusztaság. Egykor ligetes sztyeppe volt a Tisza mentén, a mostani tájat a vízrendezések hatására, a legeltető állattartással, az erdők kivágásával az ember alakította ilyenné. 1999-ben felvették a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.

Forrás: mtu.gov.hu

A szikes puszta egyik legfontosabb tárgya – a Kilenclyukú híd mellett – a gémeskút. Hajdan a gémeskutakat üzenetek továbbítására is használták. A gémállás alapján külön jelrendszert fejlesztettek ki, például pandúr jött, elkészült az ebéd, a kút vize nem iható. Legszebb területe a Tiszafüredi Madárrezervátum. Maradandó élményt kínál, ha befizetünk egy holtágak és nádasok mentén vezető, szervezett csónaktúrára. Láthatunk gémet, kócsagot, kormoránt, bakcsót vagy barna kányát. De bejárhatjuk a vidéket az ország egyetlen utasokat szállító halastavi kisvasútjával is, amelyről páratlan látvány nyílik a nemzeti park állat- és növényvilágára.

Dunay Csilla