Csúcs ez a komp! Túl az egymillió utason

Nőtt a Szántód és Tihany között közlekedő balatoni komp forgalma az idén: augusztus 20-ig 1,2 százalékkal több utas, 3 százalékkal több jármű vette igénybe, mint tavaly; a kerékpárforgalom pedig 6,4 százalékkal emelkedett – ismertette Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója szerdán Szántódon sajtótájékoztatón, amelyen köszöntötték az idei év egymilliomodik komputasát is.

A 21 tóparti önkormányzat többségi tulajdonában lévő Bahart által üzemeltetett balatoni komppal tavaly rekordszámú, több mint 1,27 millió utas utazott. Az idén a kompokkal eddig egymillió utas, 305 ezer jármű és 66 ezer kerékpár kelt át a tavon.

Kollár József elmondta, a komphajózás forgalma 2015 óta töretlenül emelkedik, az idén ismét új csúcs születhet. 2015-höz képest a személyforgalomban majdnem 30 százalékos, a jármű- és kerékpárforgalomban pedig 30 százalékot meghaladó volt a növekedés a balatoni kompon.

A személyhajózásban az idén szerény elmaradást tapasztalnak a tervekhez képest, de a vezérigazgató szerint kedvező időjárás esetén még ledolgozható a hátrány a hajózási szezon végéig. A menetrend szerinti hajókat is közlekedtető Bahartnál szeptember elsejéig tart a főszezon, és október 23-ig a hajózási idény.