Egy trend kezdete? Télire bezár egy magyar szálloda a dráguló rezsi miatt

A Hotel Solar. Képek forrása: hotelsolar.hu

A nagyatádi Hotel Solar novembertől előremenekülésként átmenetileg bezár, hogy a tavasszal újra ki tudjon nyitni, miközben az egész szállodai szakma bizonytalanságban és várakozó állásponton van a rezsiemelkedés előre nem látható hatásai miatt.

A sonline által készített interjúban Nagyné Huszár Andrea, a három csillagos, nagyatádi Hotel Solar igazgatója mondta el, hogy a megnövekedett energiaárak és az ősszel várhatóan csökkenő vendégforgalom miatt öt hónapra bezár a szálloda. A Dél-Somogy egyik legnagyobb befogadóképességű szálláshelyének számító, három emeletes szálloda a honlapja szerint 60 két-, illetve háromágyas, fürdőszobás, televízióval, telefonnal, hűtőszekrénnyel felszerelt, kényelmes szobával rendelkezik. A harmadik emeleti balkonokról pedig csodálatos kilátás nyílik a környékre. Az átrium feletti hatalmas üvegkupola nappal természetes fénnyel világítja meg a folyosókat és lépcsőházat. Innen ered az elnevezés: Hotel Solar. A korlátozott számban található konyhás apartmanok utószezonban akár ellátás nélkül is foglalhatók.

A lap megkeresésére a hotel vezetője kifejtette: mivel a gáz ára a háromszorosára növekedett, szinte kigazdálkodhatatlannak tűnik a számításaik szerint havonta 6 millióra növekedett költség előteremtése. Hozzátéve: november elsejével zárják be a házat, amit a tervek szerint 2023 áprilisában nyitnak újra, miközben a jövő évi foglalásokkal is foglalkozó iroda és a kávéház tart nyitva. Mivel 15 alkalmazottal már két hónapja közölték a hírt, így mindenkinek volt ideje másik állást keresnie, amiben a szálloda is segítséget nyújtott, amely talált egy olyan magyar tulajdonú ausztriai hotelt, ahol a síszezonra amúgyis bővíteni kellett a létszámot. „Gyakorlatilag a dolgozóinkat átvennék, majd áprilisban mindenki visszajöhetne hozzánk”- mondta el Nagyné Huszár Andrea, megemlítve, hogy miközben 2007 óta üzemeltetik a szállodát, mindössze a Covid-járvány időszaka alatt fordult elő, hogy ilyen hosszú időre bezárták a házat.

A sonline tudósítása szerint csak Somogyban több szálláshely is fontolgat hasonló lépéseket, miközben a Szállodaszövetség (MSZÉSZ)  információi szerint a megemelkedő rezsiköltség miatt a szektor más képviselői is az átmeneti bezárás mellett dönthetnek.

Érsek M. Zoltán