Elhalasztották a párizsi Eiffel-torony megnyitását

Párizsi ünnep: 128 év, 300 millió látogató

Elhalasztották határozatlan időre a párizsi Eiffel-torony újranyitását, amely eredetileg a koronavírus-járvány miatt Franciaországban kihirdetett általános karantén feloldásának másnapjától, december 16-tól lett volna ismét látogatható.

A halasztás oka, hogy bár Franciaországban folytatódik a járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, az eredetileg tervezettnél lassabban, miután a napi esetszám egy hete stagnál. Az általános karantén kedden véget ér, az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, de a kormány csütörtöki döntése értelmében a tervezettel ellentétben a kulturális intézmények (színházak, mozik, múzeumok, turistalátványosságok, állatparkok, szórakoztatóközpontok) kedden még nem nyithatnak ki, hanem leghamarabb három hét múlva.

“Azoknak a látogatóinknak, akik már megváltották jegyüket december 16. és január 6. közötti látogatásokra, a belépők árát a jövő hét elején visszatérítjük” – olvasható a világ egyik leglátogatottabb nevezetességének Twitterén.

A 131 éves Eiffel-tornyot naponta átlagosan 25 ezer turista keresi fel. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt a látogatottság az előző évhez képest 80 százalékkal, a forgalom pedig 70 százalékkal esett vissza – jelezte még október végén a látványosságot üzemeltető vállalat, a SETE. A járvány tavaszi hullámakor az Eiffel-torony csaknem három hónapig volt zárva. (MTI)