Elkerülhetetlenül jönnek a repülős késések

A késések gyakoriságának növekedésére kell készülni az európai légiközlekedésben a lassú kapacitásbővítés következtében – közölte az európai légiirányítási ügynökség, az Eurocontrol. A brüsszeli székhelyű szervezet szerint 2040-re a mostaninál hétszer több járat indulhat akár két órával később a tervezettnél.

Az Eurocontrol jelentésében arról számoltak be, hogy a kontinens légiforgalma 53 százalékkal fog megnőni 2040-re, ám a repülőterek kapacitása eközben mindössze 16 százalékkal bővül majd.

A helyzetértékelés szerint 2040-ben naponta mintegy 470 ezer utasnak késhet akár két órát is a járata a jelenlegi 50 ezerrel szemben.

Eamonn Brennan, az ügynökség igazgatója elmondta, a repülőtereknek ezért több fel- és leszállópályát kell építeniük vagy jobban ki kell használniuk a meglévőket. Ugyanakkor hozzátette: szinte lehetetlenség manapság megépíteni egy kifutópályát Európában.

Az Eurocontrol idén 14,3 millió perc késésre számít a kontinens légiközlekedésében, azaz 53 százalékkal többre a tavalyinál.