Március meleg napjainak hatására már sok helyen találkozhatunk a vitaminbombának is tekinthető friss medvehagymával, és ha az időjárás engedi, akkor egészen április közepéig lehet gyűjteni. Érdemes fölkerekedni érte, túrázni az erdőkben, gyűjteni egy csokorral, és valami finom ételt készíteni belőle.
A medvehagyma a legelső friss növényünk, ami méregtelenít, kedvezően hat a vérkeringésre és az emésztőrendszerre. Emellett rendkívül finom, friss, a fokhagymára emlékeztető íze van, és számos felhasználási módja ismert.
Ha magunk gyűjtjük, akkor figyelni kell, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág leveleivel, ami viszont mérgező. Érdemes a medvehagyma szedését mostanra időzíteni, mivel a gyöngyvirág ilyenkor még nem bújik elő. De a legbiztosabban akkor tudjuk megkülönböztetni, ha összedörzsöljük és megszagoljuk a leveleket. Az intenzív fokhagyma illat mindent elárul – az is, ha nem érezzük.
A medvehagymát kizárólag saját fogyasztásra szedhetjük, naponta és fejenként legfeljebb 2 kg mennyiségben, az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A természetvédelmi területekről az illetékes erdőgazdaság vagy a nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság tud tájékoztatást adni.
Arra is oda kell figyelnünk, hogy szedés közben a gumót minden esetben hagyjuk a földben, ha pedig már virágzik a növény, ne szedjünk le belőle. Emellett fontos, hogy csak annyit szedjünk, amennyire tényleg szükségünk van, és lehetőleg ollóval vágjuk le a leveleket, ne tépjük. A következő helyekre javasoljuk a túrát, ahol már lehet gyűjteni medvehagymát:
- Medvehagyma tanösvény, Vállus
- Rezi vára
- Medvehagyma tanösvény, Tatabánya
- Vízfői tanösvény, Orfű
- Nagy-mély-völgy, Mecsek
- Melegmányi-völgy, Mecsek
- Martonvásári kastélypark
- Bakonybél
- Gerence-völgy, Bakony
- Burok-völgy, Bakony
- Pusztamarót, Gerecse