Emirates: nagyobb forgalom, javuló pénzügyi eredmények

Az Emirates Group csoportszintű eredménye 1 milliárd dollár veszteség, amely jelentős javulás a tavalyi, 6 milliárd dolláros veszteséghez képest

Az Emirates Group közzétette 2021-22-es éves pénzügyi jelentését. A számok robusztus fellendülést mutatnak az összes üzletágban: a cégcsoport földi és fedélzeti kiszolgálással foglalkozó tagja, a dnata újból nyereséges lett, és mind az Emirates légitársaság, mind a dnata esetében jelentős bevételnövekedésről számoltak be. A 2022. március 31-én véget ért pénzügyi évben az Emirates-csoport 1 milliárd USD veszteséget könyvelt el, amely látványos eredményjavulás a tavalyi 6 milliárd USD veszteséghez képest. A cégcsoport bevétele 18,1 milliárd USD volt, ami 86 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. A készpénzállománya 7 milliárd USD, amely harmadával több, mint a megelőző pénzügyi év zárásakor. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a világjárvány miatti korlátozások enyhülése után jelentősen nőtt a kereslet a légiközlekedési üzletágakban és a kiemelt piacokon.

2021-22-ben az Emirates további 954 millió USD tőkeinjekciót kapott legfőbb részvényesétől, a dubaji kormánytól. Az Emirates és a dnata működésének felfuttatásával párhuzamosan a korábban kényszerszabadságra küldött vagy elbocsátott alkalmazottakat visszahívták és újra alkalmazták. Ennek eredményeképpen a cégcsoport teljes alkalmazotti létszáma 13 százalékkal 85 219 főre nőtt.

A légitársaság összesített utas- és teherszállító kapacitása 47 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben párhuzamosan a járatok újraindításával a globális hálózaton belül. A célállomások száma az év eleji 120-ról 140-re nőtt, az utasok száma megháromszorozódott (19,6 millió utas). Az üléskihasználtság az egy évvel ezelőtti 44,3 százalékról 58,6 százalékra nőtt. Az Emirates közkedvelt A380-as óriásgépei pedig már 29 városba repülnek újból köszönhetően az erős keresletnek. Ehhez kapcsolódik, hogy a légitársaság átvette az utolsó öt A380-as gépét, amelyen már kialakították a vadonatúj prémium turistaosztályt is. A flotta átlagos életkora 8,2 év, az egyik legfiatalabb a piacon. A leányvállalat árbevétele 91 százalékkal 16,1 milliárd USD-re nőtt. A növekvő forgalom miatt a működési költségek 30 százalékkal emelkedtek, ezen belül az üzemanyagkiadások megduplázódtak. A pénzügyi évet a légitársaság látványosan jobb eredménnyel zárta: a veszteség a tavalyi ötöde, 1,1 milliárd USD lett.