Fadd-Dombori természetközeli élményei

Fotó: dombori.eu

Fadd-Dombori igazi nyári vízi paradicsom, ami egész évben a túrázáshoz és a kerékpártúrákhoz is ideális helyszín. A két nagy földrajzi tájegység, a Mezőföld és a Sárköz találkozásánál, Szekszárdtól északra fekvő ikertelepülés ékessége a faddi Holt-Duna, amelynek látványa minden évszakban elbűvöli az utazót.

„In medias res”, vagyis a dolgok közepébe vágva, nézzük meg honnan is ered, hogy a Tolna megyében, a holt-Duna partján található Fadd és Dombori, Fadd-Domboriként került a köztudatba. Fadd-Dombori üdülőtelep portálja, a dombori.eu ezzel kapcsolatban azt írja, hogy 1990-ben érkezett el az a pillanat, amikor Fadd nagyközség tanácsa Fadd-Dombori elnevezéssel üdülőhellyé nyilvánította Dombori hétvégi házas – több, mint 600 magánüdülőt és ötven vállalati üdülőt, illetve a szolgáltató egységeket és a strandot magába foglaló – telepét.

Amelynek modernkori megszületését Duna 19. századi nagy folyamszabályozása és az ennek során keletkezett holtág létrejötte tette lehetővé. A Fadd nagyközségtől néhány kilométerre, a 11 km hosszú holt-Dunaág adta lehetőségeket felismerve az 1960-as évektől kezdték el a közkedveltté váló üdülőtelep, Fadd-Dombori kiépítését a Volent öbölben és Fadd-Domboriban. Így jött létre az ’50-es években, Domboriban létesített gyerek és KISZ táborok mellett a későbbi vállalati üdülők, majd a magánházak sora.

Fadd-Dombori a 70-es években. Forrás. Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Az utóbbi években közös összefogással megvalósított rehabilitáció eredményeként ismét visszatért a régi vonzerő: megemelkedett a vízszint, magára talált a holtág élővilága, visszatértek a madarak, nyílnak a védett virágok, pár év alatt szinte teljesen visszaállt az eredeti természet a holtágban, amelynek következtében teljesen megváltozott a holtág élete, visszatértek a turisták, fürdőzök, háztulajdonosok. Vagyis van miért ellátogatni Fadd-Domboriba, ahol nyaranta egy-egy hétvégén 10-15 ezren is lemennek a holtághoz és annak strandjára.

Ősztől pedig azoknak érdemes felkeresniük a vidéket, akik csendre vágyva a Duna-holtág fenséges nyugalmát szemlélve a túlparti nádas látványában elmerülve tennének egy kellemes sétát, vagy kerékpártúrára indulnának a vadregényes vidéken, kihasználva azt, hogy a Bartal-csatorna felett már elkészült Faddot és Domborit a vízparton is összekötő híd, miközben a Tolna-Fadd-Dombori kerékpárút is várja a bringázókat.

M. Z.