Fantasztikus programkavalkád várja idén Franciaországban

Chambord-i birtok

Franciaország a világ leglátogatottabb országaként idén nem csak a turisztikai látnivalóival, világhírű építészeti csodáival várja a látogatóit, hanem számos programmal, nagy kiállításokkal, tárlatokkal, jubileumi évfordulókhoz kapcsolódó rendezvényekkel készül. Nyáron pedig egy új tengeri és tengerészeti múzeum nyitja meg kapuit Bordeaux-ban.

A RENESZÁNSZ 500 ÉVES ÉVFORDULÓJA A LOIRE-VÖLGYBEN

2019-ben a Loire völgyében méltóképpen fogják ünnepelni Leonardo da Vinci halálának, Caterina de Medici születésének és a Château de Chambord alapkő-letételének ötszázadik évfordulóját az „A reneszánsz 500 éve” mottóval.

2019 a Centre-Val de Loire régióban ígérkező ünnepségek éve lesz. A francia reneszánsz művészeti és építészeti bölcsőjeként a régió számos innováció és felfedezés helyszíne volt – ide soroljuk például a Loire partját ékesítő kastélyokat: a Chambord-i birtokot, a Clos Lucé kastélyt, az Amboise, a Blois és a Chenonceau kastélyokat vagy az Azay-le-Rideau-t.

Chenonceau kastély; Fotó: ©Marc Jauneaud

2019-ben Normandia a partraszállás 75. évfordulója alkalmából sokrétű programot kínál. Folyamatosan zajlanak majd az ünnepségek az év folyamán, a csúcspontra pedig 2019. június 6-án kerül sor.

Ezen a napon számos megemlékezést tartanak, többek között ekkor kerül sor a hivatalos megemlékezésre is állam- és kormányfők jelenlétében. A veteránok mellett a világ minden tájáról érkezett elnökök és miniszterek tesznek eleget a normandiai meghívásnak. A média is figyelemmel kíséri majd ezt a nagyszabású eseményt.

December 8-án kezdődik Metz katedrálisának 800 éves jubileuma alkalmából tartandó és a teljes 2020-as évre áthúzódó ünnepségsorozat.

42 m-es magasságával ez Franciaország harmadik legmagasabb székesegyháza. A 1500 m² alapterületű épületben található Franciaországban a legtöbb ólomkristály üvegezésű ablak, amelyek némelyike Marc Chagall keze munkáját dicséri. Ennek köszönhetően a művész megkapta az „Isten lámpása” ragadványnevet. Június 20-tól szeptember 7-ig különleges élményt jelentenek majd a székesegyház körül megrendezésre kerülő „Constellations de Metz“ ünnepségek. Ekkor lenyűgöző látványelemek keretében lélegzetelállító módon varázsolják el ezt a gótikus építményt.

Pierre-Auguste Renoir 1919. december 3-án hunyt el a Nizza melletti Cagnes-sur-Mer-ben. Az impresszionizmus egyik legjelentősebb képviselőjeként a festő több mint 4000 festményből álló figyelemreméltó gyűjteményt hagyott hátra és – néhány kortársával ellentétben – még életében hírnévre tett szert. Halálának 100. évfordulója alkalmából az Eau et Lumière (Víz és fény) egyesület, amely 12 „impresszionista útvonalat” hozott létre 12 nagy európai művész alkotói munkásságának helyszíne között, a 2019-es évet Renoir évévé nyilvánította. A Renoir útvonalat követve a művész szerelmesei megcsodálhatják annak műveit többek között a Musée de Montmartre múzeumban.

DUPLA ÉVFORDULÓ A RODEZ-I MUSÉE SOULAGES MÚZEUMBAN

Pierre Soulages festő 2019. december 24-én ünnepli 100. születésnapját. Az általa 40 évvel ezelőtt felfedezett ultrafekete szín vitathatatlan mestere 2018. december 1. és 2019. március 30. között legszebb papírra készített festményeinek bemutatásával tiszteleg a róla elnevezett múzeum előtt. Ezzel párhuzamosan a Musée Soulages múzeum 2019 januárjától júniusáig kiállítást rendez, amelyet az 50-es évek avantgárd művészeinek szentelnek: olyan női festőművészeknek, szobrászoknak vagy műanyaggal dolgozó művésznőknek, mint Vieira da Silva, Anna-Eva Bergman vagy Sonia Delaunay.

ÚJ TENGERI ÉS TENGERÉSZETI MÚZEUM BORDEAUX-BAN – HIVATALOS MEGNYITÓ 2019 NYARÁN

Több mint kétéves építkezést követően az  2019 nyarán nyitja meg kapuit a belváros északi részében található „Bassins à flot“ nevet viselő egykori kikötőnegyedben.

Fotó forrása: us.france.fr; ©Brochet Lajus Pueyo

Bordeaux London után hosszú ideig a második számú kikötő volt és a világ egyik legrangosabb kikötőjének számított. Az új bordeaux-i múzeumnak az a célja, hogy széles ablakot nyisson a világtengerek és a tengerészet múltjára, jelenére és jövőjére.9 nagy témakör köré épül a kiállítás: a hajógyártás és a hajózás története; nagy felfedezések, feltárások és átkelések; hatalom és uralom tenger felett; nagy kereskedelmi útvonalak; víz alatti régészet; szabadidő és szórakozás; a tengerrel kapcsolatos mítoszok és legendák; szárazföld és tenger; a tenger, mint az élet forrása; gazdaság és védelem.

NAGY KIÁLLÍTÁSOK PÁRIZSBAN 2019-BEN

Vasarely – A formák felosztása, a Pompidou központbanfebruár 6. és június 6. között.

A Georges Pompidou központ bemutatja az első franciaországi visszatekintést, amelyet az op-art művészet atyja 50 éves jubileumának szenteltek. Festmények, multiples alkotások, reklámok, építészeti projektek – a magyar festő és op-art alapító Victor Vasarely munkáinak többségét időrendi sorrendben megtartott körséta formájában fogják bemutatni, a Bauhaus-irányzatú képzésétől kezdve a negyedik dimenzióval kapcsolatos legutóbbi formális újításokig bezárólag.

Rêve électro – a Kraftwerktől a Daft Punkig kiállítás a párizsi filharmóniában – április 9-től augusztus 11-ig
Berthe Morisot, a Musée d’Orsay-banjúnius 18-tól szeptember 22-ig
Franz Marc/August Macke
– A Kék Lovas kalandja, a Musée de l’Orangerie-ben március 6-tól június 17-ig
Tutanhamon, a fáraó kincse, a Grande Halle de la Villette-benmárcius 23-tól szeptember 15-ig
Leonardo da Vinci, a Musée du Louvre-ban2019. október 24. és 2020. február 24. között

KERTEK FESZTIVÁLJA A CÔTE D’AZUR TERÜLETÉN 

A Côte d’Azur 2. Kertek Fesztiválja 2019. március 30. és április 28. között a híres festő unokája, Marina Picasso védnöksége alatt kerül megrendezésre.

A fesztivál 2017. évi első megrendezése az „Érzékek ébredése” mottó jegyében ráirányította a figyelmet a kertészeti kultúra hagyományaira és a Riviéra mentén található számos közkertre. Az idei kiállítás témája a „Földközi-tengeri álmok”, ahol a földközi-tengeri térség biológiai sokfélesége kerül előtérbe.

ROUEN-I ARMADA – 2019. JÚNIUS 6-16. KÖZÖTT

Rouen-i Armada 30 éves évfordulója francia és külföldi tengerészek ezreit, valamint több millió érdeklődőt csábít Rouen-ba! Ötven nagy és lenyűgöző vitorlás hajó, valamint a világ minden tájáról érkezett hadihajók és tengeralattjárók 10 napon keresztül fognak dokkolni a Rouen-i rakpartnál. Abszolút látványos. népünnepély-jellegű rendezvény, amely nagy hajóparádéval fejeződik be.

A Rouen-i Armada a világ egyik legnagyobb nyilvánosan látogatható tengerészeti rendezvénye, amely Franciaország legfontosabb eseményei közé sorolható. 2019-ben a rendezvényre több mint 10 millió látogatót várnak. 2019. június 16-án, az armada utolsó napján, a nagy vitorlás hajók 11.00-kor felszedik a horgonyt, hogy 120 km-re felhajózzanak a Szajnán Le Havre-ba.

KÉT FRANCIA VÁROS IS A „LEGJOBB EURÓPAI ÚTICÉLOK” 2019-ES TOP10-ES LISTÁJÁN

2019-ben 153 országból több mint fél millióan vettek részt a „Legjobb európai desztináció” online szavazásában és választották ki kedvenc úti céljaikat Európában. A Top10-ben, ahol az első helyet a magyar főváros Budapest foglalja el, két francia város is helyet kapott: Metz (4.) és Sainte-Maxime (10).

Sainte-Maxime

Metz Franciaország egyik legdivatosabb úti célja, amelyet még sokaknak kell felfedezniük. Metz-ben már évek óta népszerű a letelepedni vágyó fiatal tervezők, befektetők és induló vállalkozások számára. Fontos kulturális intézmények, mint a Pompidou Központ és híres alkotók, mint Philippe Starck, úgy döntöttek, hogy a városban valósítják meg projektjeiket. A TGV vonattal Párizstól mindössze 82 percnyire található közepes méretű város az élénk bevásárló utcák és a vízparti sétányok kombinációját kínálja – ideális gyalogosok, kerékpárosok, továbbá szórakozást és kikapcsolódást egyaránt keresők számára. A Provence és a francia Riviéra közti határon fekvő Sainte-Maxime a béke oázisa; tökéletes hely a nyaraláshoz kettesben vagy a családdal – autentikus és barátságos.

A város világszerte ismert kerületeinek szépségéről, türkizkék vizeiről és tágas strandjairól. A legjobbakat egyesíti magában a Provence-i, a Riviéra vidéki, sőt, még a korzikai tájból is, amit feltétlenül látni kell, hiszen „kis Korzika” néven is ismeretes

GOÛT DE/GOOD FRANCE 2019

Az egyszerre 5 kontinensen, 5000 séf részvételével zajló, egyedülálló eseményt immár ötödik éve rendezik meg. A szakmai zsűri által kiválasztott éttermek egy speciális vacsora keretében tisztelegnek majd a francia konyha előtt 2019. március 21-én.

Az esemény célja a francia gasztronómiának és a boroknak a nemzetközi porondon való széleskörű megismertetése, így ezen az estén a francia ízeké lesz a főszerep világszerte.

Idén kiemelt témakör lesz a „fenntarthatóság a gasztronómiában” és kiemelt régió pedig Provence. Előírás, hogy friss, helyi alapanyagokat kell felhasználniuk az éttermeknek.

Magyarországon eddig 9 étterem jelentkezett és kínál majd különleges francia menüt március 21-én: Alkimista, Borssó Bistro, Cyrano, GUSTO13, Ikon, Jardinette, Kolette bistro, Paris-Budapest Restaurant és a Petrus.

Bővebb infó: Atout France magyar nyelvű honlapon.