Feel Good – Fenntartható utazás Németországban

A bőség zavarával kell megküzdeni annak, aki Németországot szeretné felfedezni, ehhez ad most utazási tanácsokat a természeti szépségekben, kulturális értékekben gazdag, aktív programok sorát kínáló ország szakértője, a germany.travel.

1. Németország felfedezése távol a turisztikai gócpontoktól

Élvezze az egyéni felfedezéseket ahelyett, hogy más turistákkal együtt állna sorban! Tudjon meg többet itt a germany.travel oldalon vagy a helyi idegenforgalmi hivatalokban, és fedezze fel a romantikus falvakat, érintetlen tájakat.

2. Tervezze meg optimálisan a nyaralását

©DZT Francesco Carovillano

Egy nagy távolságú, sok vidéket érintő utazás kimerítő lehet. Ha tehát ilyen készül, tervezzen hosszabb idejű nyaralást, és kényeztesse magát helyi frissítőkkel. Európán belül azt javasoljuk, hogy vonattal utazzon el úti céljához: így már az utazás során megismerheti az országot és az ott élő embereket.

3. Válasszon hitelesített szolgáltatókat és úti célokat

Ahhoz, hogy a nyaralás során rátaláljon a fenntarthatóság iránt valóban elkötelezett szolgáltatókra, keresse a garanciát jelentő tanúsítványokat, amelyek jó útmutatást adhatnak. A németországi tanúsított szálláshelyek választékát a germany.travel interaktív “Zöld utazási kalauzában” találja meg.

4. Spóroljon pénzt és óvja a környezetet

Fotó: DZT

Palackozott ivóvíz vásárlása helyett töltse meg ingyenesen a vizes palackját a csapokból vagy a több mint 6000 nyilvános utántöltő állomáson. Az “elviteles kávéhoz” is választhat újrahasználható poharat, ami egyes helyeken még olcsóbb is. A gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak műanyag csomagolást, frissek és olcsók a számos termelői piacon, valamint egyes szupermarketekben. Így óvhatjuk a környezetet, és közben pénzt is spórolhatunk!

5. Nyaralás közvetlen élményekkel

Gyalog, kerékpárral vagy kenuval intenzívebben és sokkal olcsóbban ismerheti meg a városokat és a természeti tájakat, mint autóval. Németország számos régiójában a TouristCarddal a tömegközlekedés is ingyenesen használható. Ha pedig nem tud autót nélkül, miért ne bérelhetne elektromos autót az autómegosztó alkalmazás segítségével?

6. Kóstolja meg a helyi konyhát!

Fotó: DZT Christoph Jorda

Élvezze a fenntartható éttermek helyi konyháját és szezonális kreációit. Ez új ízélményeket kínál, a környezetet pedig a rövidebb termelési utak és a kíméletesebb termelési módszerek segítik. Németországban egyébként ma már vegetáriánus és vegán éttermekből is nagy a választék.

7. Vegyen részt a helyi életben!

Fotó: DZT Eike Dubois

A helyi emberekkel való találkozások teszik minden nyaralást különleges élménnyé. Ne féljen tehát megszólítani az embereket, és vegyen részt a nyaralási célállomás ünnepein és rendezvényein. Így nyerheti a legjobb betekintést a helyi hagyományokba és életmódba.

8. Keressen egyedi ajándéktárgyakat

Egyedi szuveníreket a legjobb a nyaralási célállomás helyi kézművesboltjaiban, bolhapiacain vagy upcycling butikjaiban találni. Olcsó utánzatok helyett vásároljon eredetit – így támogató a helyi kézművesség is.

9. Csökkentse a csomagok méretét

Fotó: DZT

Bárhogyan is utazik, a nehéz poggyászok növelik az üzemanyag-fogyasztást és igazán kényelmetlenek. Gondolja át tehát, hogy mire van igazán szüksége a nyaralás során, a többit pedig hagyja otthon. A Deutsche Bahn csomagszállító szolgáltatása, amely kényelmesen elviszi a csomagjait a szállodába, még egyszerűbbé teszi az átszállásokat.

10. Utazzon tiszta lelkiismerettel

Minden utazás károsanyag-kibocsátással jár. Ha olyan klímabarát közlekedési lehetőségeket választ, mint a busz és a vonat, minimalizálja a szénlábnyomot. Ha a repülés vagy az autóval történő utazás nem kerülhető el, egy CO2-kalkulátor segítségével meghatározható, hogy mekkora az utazás CO2-kibocsátása. A világméretű kompenzációs programok támogatásával klímasemlegessé teheti nyaralását. Használhatja például a myclimate szolgáltatást, amelynek segítségével meghatározhatja légi vagy autós utazásának CO2-lábnyomát, és azt világszerte tanúsított szén-dioxid-kiegyenlítési programok támogatásával kompenzálhatja. Tegye az utazását klímasemlegessé – a nyugodt és környezetbarát nyaralásért!