Fél évszázada érkezett a Malév első Tu-154-es repülőgépe

Forrás: Aeropark

Ötven évvel ezelőtt landolt a Malévnál az első Tu-154-es. A típus évtizedeken át meghatározó tagja volt az egykori magyar légitársaság flottájának.

Éppen 50 éve vette át az egykori magyar légitársaság, a Malév az első szovjet gyártmányú Tu-154-es repülőgépet, ami 30 éven át volt szolgálatban – írta az infostart.hu.

Kránitz Balázs, az Aeropark Budapest ügyvezető-helyettese portálnak úgy fogalmazott: “A korszak egyik legmodernebb gépének számított, ezért nagyon nagy szó volt, amikor 50 évvel ezelőtt, 1973-ban megérkezett az első példány Magyarországra.”

A gépek érkezésével nagyon izgalmas és új korszak köszöntött be a Malév életében, hiszen ezek voltak a légitársaság első igazán nagy repülői, amelyek végül csaknem 30 évig, 2001-ig voltak szolgálatban.

A Tu-154-es flottából két darab máig megcsodálható Ferihegyen, köztük a legelső, ami 1973. szeptember 5-én érkezett hazánkba, és a HA-LCA lajstromjelet viseli. Ez a gép öt évvel ezelőtt, a 45. születésnapján széles körű összefogásnak köszönhetően visszanyerte korabeli külsejét, vagyis a 70-es évekre jellemző arculatát.