Felújítják a régi malom épületét és kápolnát emelnek a Göcseji Falumúzeumban

Kápolnaépítéssel, a műemléki Hencz-malom épületének felújításával, pákászkunyhó telepítéssel és új néprajzi elemekkel bővítik és fejlesztik a Magyarországon elsőként megnyitott zalaegerszegi szabadtéri múzeumot.

A Göcseji Falumúzeum 1968-ban nyitotta meg kapuit, az elmúlt fél évszázad alatt azonban megváltozott a múzeumi kultúra miatt fontos szemponttá vált, hogy a szabadtéri kiállítóhelyen a látogatók interaktív élményekhez jussanak – közölték a skanzenben tartott sajtótájékoztatón. Tolvaj Márta a projektért felelős önkormányzati főtanácsadó kiemelte: a város és a múzeumi szakemberek régi vágya volt, hogy a skanzen épületegyüttese komplex módon mutassa be a 19. század végének és a 20. század első harmadának Göcsejre jellemző építészeti és néprajzi értékeit.

A csaknem a 150 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás tovább növeli a város turisztikai vonzerejét – hangsúlyozta Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) rámutatott, hogy az interaktív szabadtéri kiállítóhelyen hitelesen lehet bemutatni, hogy a múltban milyen körülmények közt éltek a göcseji emberek. A TOP keretében felújítják a Holt-Zala partján álló kétszintes, műemléki Hencz-malom épületének a homlokzatát, a holtág partára pákászkunyhót telepítenek: a nyeregtetős nádtetős faépítmény egykoron a halászemberek lakhelye volt. A Hencz-malomtól északra, a szigetközben található kástut áthelyezik, a 19. századi éléskamra a parasztporták közelében kap majd helyet. A falumúzeum területén felépítik a Rám településen található kápolna hasonmását. A szabadtéri kiállítóhelyen temetődombot emelnek, ahol a megmentett fejfákat és az I. világháborús keresztet helyezik el. A bejárat előtt álló Szabolcs Péter szobrászművész Király és Királynő című bronzszobrát és az alkotás elemeit áthelyezik a múzeum területére. (MTI)