Fenntartható luxus a tengerparton – A Sun Gardens Dubrovnik zöld kulcsa

Az ötcsillagos Sun Gardens Dubrovnik, a The Leading Hotels of the World tagjaként, 2013 óta, a Green Key tanúsítvány birtokosaként dolgozik azon, hogy a tengerparti üdülőhely fenntartható módon várja vendégeit.

A Sun Gardens Dubrovnik ars poeticájának meghatározó eleme, hogy az adria parti luxus létesítmény üzemelése többet jelent a vendégek magas színvonalú fogadásánál. Amihez nagyban hozzájárul, hogy a létesítmény 11 km-re található Dubrovnik UNESCO által védett óvárosától, ami tökéletes helyszínt biztosít a különleges szépségű város és a régió felfedezéséhez.

A 201 szállodai szobával és lakosztállyal, 207 luxuslakással és egy 5 hálószobás, saját medencével ellátott villával rendelkező üdülőhely gazdag szolgáltatásai közé tartozik egy félreeső strand, három szabadtéri medence, egy világszínvonalú, díjnyertes gyógyfürdő, sportközpont, számos étterem és bár, gyermekklub, kiskereskedelmi bevásárlóközpont, valamint a régió legnagyobb konferencia létesítménye.

Ha a fenntarthatóságról van szó, a Sun Gardens Dubrovnikban hisznek abban, hogy az üzleti és társadalmi jólét elválaszthatatlanul összefügg. A komplexum üzleti filozófiájának fontos eleme, hogy hozzájáruljon a régió életminőségéhez társadalmi, szociális, gazdasági és turisztikai szempontból, valamint a legmagasabb színvonalú szolgáltatás és megfelelő munkakörülmények védelme mellett. A hangsúly elsősorban a helyi lakosok számára biztosított munkalehetőségeken, valamint a régió turisztikai kínálatának gazdagításán van. Mondván: a Sun Gardens Dubrovnik sikertörténetét az a támogatás adja, amelyet minden alkalmazott nap mint nap nyújt a szolgáltatás és a vendégek iránti elkötelezettségével és odaadásával.

Green Key a felelősségteljes vállalkozásért

A létesítmény a fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért 2013-ban kapta meg a Green Key tanúsítványt, amely a környezetvédelmi felelősségvállalás és a fenntartható működés terén a turisztikai ágazaton belüli kiválóság vezető szabványa. A Zöld Kulcs egyben azt az ígéretet jelenti a vendégek számára, hogy ha a Sun Gardenben, mint Zöld Kulcsos létesítményben szállnak meg, ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy környezetvédelmi szinten is pozitív változást érjenek el. Ezért az üdülőhely is aktívan dolgozik azon, hogy saját folyamatait a fenntarthatóbb jövő érdekében fejlessze a helyszíni újrahasznosítás, a hulladékcsökkentés, az energia- és víztakarékosság, a természetes komposztálás, a környezetbarát tisztítószerek használata és hasonló környezetbarát gyakorlatok meghonosításával.

Közösségi szerepvállalással

A helyi közösséggel való hosszú távú partnerségek szintén a létesítmény felelős üzleti stratégiájának középpontjában állnak. Támogatják a helyi iskolákat és más gyermekegyesületeket programok szervezésével és felszerelések, kellékek adományozásával. Emellett pénzügyi adományokkal is segíti a zöld szemlélet megerősödését.

Az üdülőközpont ösztöndíjakat is kínál középiskolás diákoknak, hogy fejlesszék foglalkoztathatósági készségeiket, és tisztában legyenek azzal, hogy a munkáltatók mit várnak el a potenciális munkaerő-felvételtől. A Sun Gardens Dubrovnik 2012 óta hosszú távú együttműködést folytat a Dubrovniki Vöröskereszttel olyan projektek és kezdeményezések révén, amelyekért elnyerte a “Horvát Vöröskereszt biztonsági címkéjét” a horvát Vöröskereszt legmagasabb szintű előírásainak való megfelelésért.

Tiszta energia

A Sun Gardens Dubrovnik partnerséget kötött a Tesla Motors-szal, amely a Destination Charging program keretében a Tesla-tulajdonosok számára lehetővé teszi, hogy ingyenesen tölthessék elektromos autóikat az üdülőhelyen. A létesítmény emellett kerékpárkölcsönzést kínál vendégeinek, akik tematikus gyalogtúrákat és kirándulásokat, valamint busz- és hajóutakat is választhatnak.

Zöld kertek

Az üdülőhely teljes infrastruktúrája a legmagasabb ökológiai szabványok szerint épült. 2009-es felújítása során az évszázados olajfákat eltávolították élőhelyükről, majd a munkálatok után azonnal visszatelepítették őket. A Sun Gardens Dubrovnik nem kevesebb, mint 57 000 m2 parkos területtel rendelkezik, amelyet gondosan ápolnak, és a környéken őshonos, illatos és virágzó mediterrán növényekkel gazdagítanak, amelyekről a kertészek elkötelezett csapata gondoskodik. A létesítmény saját komposztáló teleppel is rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy saját trágyát állítsanak elő.

A kék tengerért

Az üdülőhely különös figyelmet fordít a tenger és a tengerparti terület ökológiai védelmére. Céljuk, hogy minimalizálják az üdülőhely működésének hosszú távú hatását a tengeri környezetre, miközben luxusszolgáltatást és emlékezetes élményeket nyújtsanak vendégeiknek. Ehhez kapcsolódva egy csapat önkéntesekből álló speciális búvár csapat minden évben részt vesz a víz alatti tisztítás ökológiai akciójukban. Ezzel párhuzamosan az üdülőhely strandtisztításokat szervez a partvonal mentén, ami segít a tengeri ökoszisztémák védelmében.

Együtt könnyebb

A Sun Gradens Dubrovnik a vendégeit is igyekszik bevonni a fenntarthatóság iránti tevékenységébe. Ennek keretében a következő támogatásokat kéri:
- felelős törölköző- és ágyneműhasználat a víz- és vegyszerfogyasztás csökkentéséért
- az elektromos készülékek kikapcsolása a szoba elhagyásakor
- a környék és a helyi látnivalók kerékpárral vagy gyalogosan történő felfedezése csökkenti a gázkibocsátás környezetre gyakorolt hatását, miközben fitten és egészségesen tart.
- az újságok és egyéb papíranyagok kihelyezése a szemetesekbe hozzájárul újrahasznosítási erőfeszítésekhez
- ha olvasott, tartalék könyveket hagyunk másoknak olvasásra, csökkentjük az általános hulladék mennyiségét, de hozzájárulhatunk valaki más nyaralási élményéhez is.
- a helyi beszállítóktól való vásárlás és a kézművesek termékeik választása javítja a közösségre gyakorolt pozitív hatást
- tiszteljük a környezetet, a helyi szokásokat és hagyományokat azzal, hogy minimalizáljuk a saját - és ezáltal a létesítmény - ökológiai lábnyomunkat.