Ferihegy: még több töltő az e-autóknak

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A Budapest Airport számára a fenntarthatóság kiemelt fókuszterület, azon belül pedig az e-mobilitás a hat legfontosabb pillér egyike. Ezért is fektet nagy hangsúlyt évek óta a repülőtér üzemeltetője az elektromos töltőhálózat kiépítésére, a légikikötő kerítésén belül és kívül egyaránt.

Ez a munka folytatódik 2022-ben egy hatalmas lépéssel: 176 e-töltőállomás épül a repülőtér területén a következő 3 évben a földi kiszolgálók, egyéb repülőtéri járművek, valamint az itt dolgozó partnervállalatok kiszolgáló járművei számára. A 176-ból 134 töltőállomás finanszírozását Európai Uniós támogatás felhasználásával biztosítja a Budapest Airport, a maradék 42 töltő telepítését pedig saját forrásból végzi.

A Budapest Airport maximálisan elkötelezett a fenntarthatóság, azon belül is a kibocsátások csökkentése mellett; évről évre határozott lépéseket tesz a karbonsemleges működése fenntartásáért, valamint fenntarthatósági céljai eléréséért. Ennek köszönhetően a vállalat tavaly is bekerült abba a mindössze 58 repülőtérből álló, a repülőtéri karbon akkreditáció 3+ szintjét teljesítő globális elit csapatba, akik karbonsemlegesen, vagyis a működésük során keletkező szén-dioxid kibocsátást teljes mértékben ellensúlyozva működnek. A vállalat tavaly tovább csökkentette a közvetlen szén-dioxid kibocsátását, amely így már a tíz évvel ezelőtti szint felére csökkent.

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A Budapest Airport a repülőtér kerítésén belül és kívül egyaránt folyamatosan fejleszti az elektromos járművek töltő infrastruktúráját, ezért partnervállalatait is folyamatosan ösztönzi az e-mobilitás fejlesztésére. A közelmúltban 76 földi kiszolgáló jármű, illetve 10 flotta- és menedzserautó cseréje valósult meg hagyományos meghajtásúról elektromos meghajtású vagy hibrid modellre, amellyel összesen évi 140.000 liter üzemanyag és 350 tonna szén-dioxid takarítható meg. A Budapest Airport eddig 31 elektromos autótöltőpontot telepített, amelyből 12 a légi oldalon, míg 19 darab a repülőtér földi, vagyis bárki által szabadon megközelíthető oldalán található. A Budapest Airport a repülőtéri fuvarozással, személyszállítással foglalkozó partnerek részére további 30 elektromos töltőpont kiépítésében segédkezett a repülőtér területén. A Főtaxi, a Budapest Airport szerződött partnere szintén kiemelten kezeli az e-mobilitás előmozdítását, és flottájának 30%-át már elektromos járművekre cserélte. A Főtaxi repülőtéri pufferparkolójában már hat ultragyors elektromos töltőpont működik, amelyek száma 2025 végéig várhatóan 26 töltőponttal bővül.