Ferihegy: újranyílhat az 1. terminál

Forrás:bud.hu

A kellően változatos légitársasági körnek és utazóközönségnek köszönhetően a régió más reptereinél gyorsabb forgalomnövekedést vár Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója.

Az AIRportal.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy 2025-ben kezdődhet el az új utascsarnok megépítése, addig egy móló hozzáépítésével ideiglenesen megnyílhat az 1. Terminál. A tervezett parkolóház kicsit más helyszínen épül meg, helyére egy komplex tömegközlekedési csomópontot terveznek, amely a leendő vasútállomással is össze lesz kötve.

A Budapest Airport 64 861 utast kezelt áprilisban, 95,2 százalékos csökkenést regisztrálva a koronavírus járvány elterjedését megelőző, 2019-es év azonos időszakához képest. A járvány a tavalyi évben az áprilisi utasforgalomban eredményezte a legdrasztikusabb csökkenést: ekkor a havi utasforgalom a 10 ezer főt sem érte el – ehhez képest a most regisztrált induló és érkező utasok száma több, mint 550%-os növekedést jelent.

A személyforgalom tehát – a várakozásoknak megfelelően – továbbra is leköveti az Európa-szerte bevezetett utazási korlátozásokat, ugyanakkor az átoltottság egyre növekvő értéke bizakodásra ad okot: a Budapest Airport a korlátozások enyhülésével vagy megszűnésével jelentős forgalomnövekedésre számít, amely mérsékeltebb lesz a 2019-es rekordévhez képest.