Fiatal flottája miatt díjazták a Wizz Air-t

A Wizz Air diszkont légitársaság repülőgépei parkolnak a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kifutópályája mellett MTI/Czeglédi Zsolt

A Wizz Air elnyerte a ch-aviation két díját is: eszerint a 100 repülőgép feletti flottát üzemeltető légitársaságok közül a Wizz rendelkezik Európa legfiatalabb és a világ harmadik legfiatalabb repülőgépparkjával.

A Wizz Air flottájában található repülőgépek átlagéletkora mindössze 5 év (ez a díj elbírálása idején még 5,2 év volt). A légitársaság a világ egyik legfiatalabb flottáját üzemelteti, amely jelenleg 149 darab Airbus A320/1/neo családba tartozó repülőgépből áll. A flotta átlagéletkora jóval az iparági átlag alatt van – amely körülbelül 10 év – és fokozatosan csökkenni is fog: 2024-re 3,6 év, 2026-ra pedig 3,2 év lesz a Wizz Air gépek átlagéletkora, amely jól bizonyítja a légitársaság fenntarthatóság iránti elkötelezettségét.

A ch-aviation által alapított Youngest Aircraft Fleet Award azért jött létre, hogy világszerte elismerjék azokat a légitársaságokat és repülőgép-bérbeadókat, akik a fiatal és hatékony repülőgépek mellett teszik le voksukat. Az új generációs repülőgépek használata ugyanis jelentősen hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez az iparágon belül, és segíti a jobb üzemanyag-hatékonyságot is. Ez hatalmas előrelépést jelent a fenntarthatóság terén, ezért a ch-aviation úgy döntött, a legjobban teljesítő légitársaságok emiatt elismerést érdemelnek.

Annak meghatározására, hogy jelenleg mely légitársaságok működtetik, és mely bérbeadók kezelik a legfiatalabb repülőgépflottát, a ch-aviation kiterjedt adatbázist tart fent, amely világszerte több mint 4700 aktív légitársaságot, több mint 65 000 repülőgépet és 1000 bérbeadót listáz.