Garda Fesztivál, Márton-napi vásár és PajtaKult – hétvégi programajánló

Noha már lassan itt a tél, még hajózhatunk egyet az őszi Balatonon, hogy aztán a tihanyi halgasztronómiai fesztiválon kössünk ki. A Vasi Skanzenben Szent Márton-napi nagyvásárt rendeznek, a Fonó Budai Zeneházban pedig a Parno Graszt-koncerttel indul a PajtaKult.

Szent Márton-napi nagyvásárt tartanak a hétvégén Szombathelyen

Szent Márton-napi nagyvásárt rendeznek a hétvégén Szombathelyen, a Vasi Skanzenben. A vásáron több mint száz árus kínálja majd portékáit, a két nap során – szombaton és vasárnap – népzenei és néptáncbemutatókkal, táncházzal várják az érdeklődőket.

Szombaton délelőtt vasi kórusok, hagyományőrző együttesek váltják egymást a színpadon, majd Savaria szülötte Szent Márton életének egy korszakát idézik fel, de íjászbemutatót, valamint egy bábelőadást is láthatnak az érdeklődők. Délután a Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola diákjaival közösen fellép a Boglya Népzenei Együttes, este lampionos felvonulást tartanak.

Vasárnap délelőtt ingyenes tárlatvezetés, töklámpáskészítés, agyagozás, néptáncbemutató és táncház is szerepel a kínálatban, délután pedig az Ungaresca táncegyüttes műsora szórakoztatja a közönséget; a program végül a Koprive tamburazenekar koncertjével zárul.

Elindult a PajtaKult projekt

Több mint 42 pajtát fog össze a két hónapja működő PajtaKult projekt, amelyet azzal a céllal indítottak el, hogy összehangolják azokat a kulturális törekvéseket, amelyek a Kárpát-medencében fellelhető pajtákban, csűrökben vagy hasonló ipari épületekben zajlanak.

Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a PajtaKult ötletgazdája és kulturális igazgatója emlékeztetett: a kultúrafogyasztás szokásai teljesen átalakultak az elmúlt időszakban, a pandémia pedig tovább fokozta a folyamatot. “Úgy látjuk, hogy különösen felértékelődtek azok a kis közösségek, amelyek figyelnek egymásra és hajlandóak meghallgatni egymás gondolatait, szavait. Ezek a közösségek pajták köré is szerveződnek. Ilyen pajtából hazánkban már több mint negyvenkettőt találtunk, amelyek művészeti és egyéb tevékenységeit szeretnénk összehangolni, hiszen ezeken a helyszíneken a zene, a tánc, az építészet és a gasztronómia is jelen vannak” – tette hozzá.

A projektben résztvevők novemberben és decemberben összesen mintegy húsz eseményt terveznek. Az érdeklődők többek között szombaton a Fonó Budai Zeneházban Parno Graszt-koncerten, november 13-14. között a Szentendrei Skanzenben Szent Márton Újborfesztiválon és Libatoron, decemberben az Őrségi adventi és jazz-sorozaton vehetnek részt – tájékoztattak a PajtaKult szervezői.

Sétahajózás a Garda Fesztivál ideje alatt

„Tekintsd meg a Balaton és a Tihanyi-félsziget késő őszi panorámáját egy kellemes 1,5 órás sétahajózás keretében” – így invitál hajózásra a Balatoni Hajózási Zrt. A hajó a tihanyi hajóállomásról 2021. november 6-án szombaton 10:00 órakor indul.

Ízelítőül néhány program a XIX. Garda halgasztronómiai fesztivál (2021. november 5-6-7.) nevű kínálatából:

2021. november 6. szombat:

  • Tihany hajóállomás: 11.30 A hal fogadása a Hajóállomáson majd a menet felvonul az Apátság elé
  • Tihanyi Bencés Apátság: 13.00 A hal és az újbor megáldása
  • Tihanyi Tájházak (Pisky sétány 12.): 10.00-16.00 Kézműves skanzen – Halas kézműveskedés Győry Alízzal
  • Tihanyi Alkotók Háza (Tihany, Árpád u. 2): 15.00 A balatoni halak világa – Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársának előadása
  • Visszhang-domb: Óriáskivetítő, gólyalábas mulattatók, 17.00 Tűzfészek Társulat tűzvarázs bemutatója