Grúzia hamarosan megnyitja határait a magyar utazók előtt

Zaal Gogsadze, Grúzia budapesti nagykövete

Július 1-én a kaukázusi ország megnyitja kapuit tíz állam polgárai előtt. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy első körben Magyarország is bekerült az elitklubba, a balti államokkal, Ausztriával és Izraellel egyetemben magyar állampolgárok is karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Grúziába. Zaal Gogsadze Úrral, Grúzia budapesti nagykövetével beszélgettem a beutazás feltételeiről, és arról, mi fogadja majd Kutaisi repülőterén, illetve az ország népszerű régióiban az utazót.

Mik a beutazási feltételek?

A WHO és több nemzetközi szervezet ajánlásainak megfelelően Grúzia meghatározta a követendő eljárásrendet az országba látogatók és a turizmus különböző ágazataiban dolgozók számára. A reptereken be- és kilépésnél is ellenőrzik a testhőmérsékletet, a személyzetet plexifal védi a chek-in pultoknál, kötelező a szociális távolságtartás, kihelyeznek kézfertőtlenítős flakonokat, a közösségi terekben gyakran fertőtlenítenek majd. Mind a személyzet, mind az utasok számára kötelező lesz a maszk használata.

Minden belépőnek érvényes, maximum 72 órás negatív PCR- vagy antitestteszttel kell rendelkeznie. A COVID-19 vírusfertőzésre is érvényes utasbiztosítás nélkül nem lehet az országba lépni. Amennyiben az utas nem rendelkezik PCR-teszttel, azt elvégzik a reptéren érkezéskor, a teszteredményre kijelölt karanténhotelben várhat, a kb. 190 eurós költség (teszt, transzfer, egy éjszaka szállás és teljes ellátás) a beutazót terheli.

A kiválasztott országokkal Grúzia kétoldalú megállapodást tervez kötni a biztonságos folyosók megnyitásáról, így hazaérkezés után nem kell két hét karanténba vonulni. (A nagykövet megnyugtatott, hogy csak olyan államokkal kötnek megállapodást, ahol alacsony az esetszám, ha valaki ezeken kívülről érkezik, továbbra is karantén várja Grúziában. A hagyományosan turizmus fő gerincét jelentő Oroszország, Törökország, Fehéroroszország nem került be ebbe a körbe, ahogy a szomszéd országok állampolgárai sem léphetnek be korlátozás nélkül.) Csak Mushevani és Geta falvak, illetve a Tetritskaró Tartomány nem látogathatók (májusi állás szerint), de ezek egyike sem kedvelt turista desztináció.

Mik a várható intézkedések a szállásokon és vendéglátóhelyeken?

Az állam minden vendéglátóhelyet ellenőriz, mielőtt újranyithatna. 84 hotel már rendelkezik kellő tapasztalattal, 22 ezer vendéget szolgáltak ki a március 10-én indult kötelező kéthetes karanténidőszak alatt, az ágazat kész biztonságosan kiszolgálni a látogatókat. Fertőzésgyanú esetén minden szállodában lehet COVID-19 gyorstesztet kérni (a vendég fizeti), illetve szakképzett epidemiologus orvos is elérhető.

A vendéglátóhelyeken folyamatosan ellenőrzik a személyzet testhőmérsékletét, kötelező jelleggel belépéskor a procedúrán a vendégeknek is át kell esniük. A szálláshelyeken – az étterem és az uszoda kivételével – a kötelező lesz a maszk használata. Az éttermekben az asztalok távolsága 2 méter kell legyen, egy asztalhoz csak hat fő ülhet le, köztük is egyméteres távolság megtartása ajánlott. Sajnos a bárpultnál való üldögélésről/támaszkodásról is le kell idén mondanunk.

A tömegközlekedési eszközökön a sofőrt plexi fallal választják el az utastértől. A buszokat gyakran fertőtlenítik majd. Az egyszerre utazók számát is maximálják a jármű kategóriájától függően, a kirándulócsoportok pedig maximum 10 főből állhatnak, a lázmérés és kötelező távolságtartás a kirándulók esetében is kötelező lesz. (A kivitelezés módját úgyis az élet alakítja majd, utaztam többször is tömött mikrobusszal, kíváncsian várom, ez hogyan változik a gyakorlatban. Én imádtam a grúzok lazaságát, vajon képesek-e minden szabályt betartani?)

Borjomi és Tbilisi híres fürdői is látogathatók lesznek, a szabályok kidolgozása még folyamatban van.

Természetesen nagyon sok szabály képlékeny még, a nyitás napjáig várhatóan érkeznek friss információk, ezekről tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

A CNN és a Washington Post a világ idei legbiztonságosabb úticéljának választották az országot. Várhatóan sok-sok kényelmetlenséggel kell szembenéznie, aki ide utazik, de a tájak, a konyha, a finom borok biztosan enyhítik a bosszúságot. Az ország gyönyörű, rengeteg látnivalója van, az árak mélyen az EU szintje alatt mozognak. Döntse el mindenki maga, kész-e vállalni némi macerát élete nagy kalandjáért!

Posztós János