Guruló műalkotás a párizsi Pompidou központban

A párizsi Pompidou központban első ízben gurult nagyközönség elé a BMW Art Cars kollekció huszadik guruló műalkotása. A nemzetközileg elismert művész az autótervezés és a sebesség iránt érzett szenvedélye kifejezéseként álmodta valóra a legendás kollekció következő darabját, amely néhány hét múlva a Le Mans-i 24-órás futamon is rajthoz áll.

„A BMW Art Car projekt egésze a feltalálásról, a képzelet erejéről és a lehetőséghatárok kitolásáról szól. Nem kiállítási tárgyként tekintek erre az autóra, hanem egy olyan gépként, amely versenyezni fog Le Mans-ban. Az egész egy performatív festmény. Az én guruló műalkotásom a motorsport-csapattal és a mérnöki csapattal szoros együttműködésben született meg” – fogalmazott az alkotó, Julie Mehretu.

A BMW és Julie Mehretu közötti együttműködés nem csupán a huszadik BMW Art Car guruló műalkotásra és a Le Mans-i 24-órás versenyre koncentrálódik. A projekt középpontjában az afrikai kontinens „Translocal Media Workshop Series” névre keresztelt találkozósorozata áll, amelynek égisze alatt a bajor prémiummárka és a művész együttműködése 2025-ben és 2026-ban is folytatódik. A sorozat eredményei és alkotásai a huszadik BMW Art Car guruló műalkotás társaságában mutatkoznak majd be az afrikai kortárs művészek munkásságait csokorba gyűjtő, fokvárosi Zeitz Museum of Contemporary Art Africa múzeumban.

Az 1975 óta eltelt negyvenkilenc évben húsz nemzetközileg elismert művész álmodta újra a BMW valamelyik modelljét. Ezen páratlan járművek családja a legendás BMW Art Cars kollekció. Az első BMW Art Car ötlete a művészetek iránt rajongó francia autóversenyző, Hervé Poulain fejéből pattant ki, aki felkérte művész barátját, Alexander Caldert, hogy formálja saját ízlésére versenyautóját. 1975-ben Jochen Neerpasch-csal, a BMW Motorsport akkori igazgatójával együttműködve született meg a BMW 3.0 CSL alapjaira megálmodott első BMW Art Car, amely a 24-órás Le Mans-i futamon egy csapásra a közönség kedvencévé vált: megszületett a BMW Art Cars kollekció.

A következő években olyan művészek készítették el egyedi guruló műalkotásukat, mint Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Ólafur Elíasson és Jeff Koons. Legutóbb a kínai multimédia-művész, Cao Fei és a tengerentúli legenda, John Baldessari mutatta be a BMW M6 GT3 versenyautó alapjaira megálmodott BMW Art Car guruló műalkotását, 2016-ban és 2017-ben. A különleges gyűjtemény darabjai nem csupán otthonukban, a müncheni BMW Múzeumban tekinthetők meg, de a világ számos híres tárlatán és múzeumában is feltűnnek, Ázsiától kezdve, Európán át, egészen Észak-Amerikáig.