Győr, a sokszínű város

Városháza Forrás: mta.gov.hu

Bencések, jezsuiták, karmeliták, görög-katolikusok, reformátusok, zsidók és evangélikusok, ahogy templomaik, úgy a hívők is jól megfértek egymással ebben az olvasztótégelyben. S ez a sokszínűség jellemzi a város idegenforgalmi látványosságait is. Győr – mert hát erről a Rába parti városról van szó – az egyik leggazdagabb hazai város a turisztikai látnivalókat illetően.

Erre a kora-tavaszi időre egy hangulatos belvárosi sétán szinte minden nevezetességét megcsodál -hatjuk. Győr szimbóluma az idén 121 éves Új Városháza, amely igazából a Tűztoronnyal kezdődött. A győri városkapuk egyike, a Fehérvári kapu fölé 1792-ben egy Tűztornyot emeltek. A győriek, amikor rá két évre híre ment, hogy a Tűztornyot, más néven Várostornyot lebontják, és néhány éven belül új Városháza lesz, ragaszkodtak hozzá, hogy a város akkori jelképe, a Tűztorony továbbéljen abban a toronyban, ami a Városháza épülete fölé fog majd emelkedni. Így is lett. Megszületett a döntés a felépítésről. A tervpályázaton több név is szerepelt, végül Hübner Jenő nyert, s az ő elképzelései valósultak meg.

Az ünnepélyes avatásra 1900. március 19-én került sor. Az Új Városháza francia-reneszánsz, neo-barokk stílusban épült. „U” alakú, kétemeletes, középen 59 méter magas óratoronnyal, s a főhomlokzaton kiugró két kisebb toronnyal. A történelmi belváros műemlék házai és palotái a barokk építészet legimpozánsabb remekei. Például párját ritkítóan sok itt a sarokerkélyes ház. A barokk korban jöttek létre az utcasarkokon elhelyezett zárt sarokerkélyes lakóházak. Különleges példánya az Altabak-ház, amely a Bécsi kapu téren álló két sarokerkéllyel díszített lakóház. Az épület 16. századi eredetű, a város egyik legrégibb lakóépülete, a kora barokk polgári építészet egyik legszebb példája.

A győri vár megmaradt része Forrás: mtu.gov.hu

A Napóleon-ház a kétemeletes copf palota, arról nevezetes, hogy az 1809-es győri csata után itt töltött egy éjszakát Napóleon. A hajdanvolt Fekete Sas Fogadó kétemeletes barokk épület, de róla sem hiányzik a Győrre oly jellemző sarokerkély. A Zichy-palota egyemeletes barokk épület. Impozáns sarokerkélye, árkádos udvara és díszes berendezése különösen figyelemre méltó. A Curia Nobilitaris a 16. századi kora barokk, toszkán oszlopos loggiás udvarral rendelkező sarokerkélyes lakóház, amelynek pincéjében született Kossuth Lajos felesége, Meszlényi Terézia. De városnézésünk során nem hagyhatjuk ki a város egyházi épületeit sem. A Győri Püspökséget Szent István király alapította uralkodásának első évtizedében.

Győri bazilika Forrás: mtu.gov.hu

A Bazilika alapjait is ekkor rakták le. A források a 11. század végén már háromhajós, emelt szentélyű templomról írnak. A 14. század végén a templom déli részén Héderváry János püspök gótikus kápolnát építtetett, ahol ma a Szent László-herma és Boldog Apor Vilmos püspök síremléke is található. A Püspökvár és a püspöki palota tatár, török hányattatás után mai formáját Zichy Ferenc püspöknek köszönheti, aki restauráltatta és bővítette az épületet. Győrött a karmeliták 1697-ben telepedtek le. Templomuk olaszos karakterű, homlokzata ellipszis alakú, kupolával fedett. A Szűz Mária előtt hódoló Szent Istvánt és Szent Imrét ábrázoló főoltárkép Mario Altomonte műve.

Dunay Csilla