Hollókő: az egyetlen magyar falu, ami UNESCO örökség

Hollókőre nemcsak a legendás húsvéti vödrös locsolkodás idején érdemes ellátogatni, hiszen a Nógrád vármegyei község Magyarország egyetlen olyan faluja, amely az UNESCO világörökség listáján szerepel.

 

Hollókő, a csodás szépségű, messze földön is ismert  Nógrád-vármegyei kis település, az egyetlen magyar faluként büszkélkedhet azzal, hogy az UNESCO világörökségi helyszínek listájára is felkerült. Köszönhetően annak, hogy egyedi és egyetemes jelentőségű, miközben a 17-08. században kialakított falu a népi építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amit sikerült az eredeti állapotában megőrizni. De ami az utazó számára talán még ennél is fontosabb, Hollókő mára sem vált szabadtéri múzeummá, mai is élő, lakott település: a legtöbb épületet most is eredeti rendeltetésének megfelelően használják, miközben lakói a jellegzetes palóc nyelvjárásukat és népi viseletüket is megőrizték.

DCIM100MEDIADJI_0737.JPG

Az Ófaluban megtekinthető, eredeti épületeket egy 1909-es tűzvész után építették, és ezek máig megőrizték eredeti formájukat és atmoszférájukat. A berendezési és mindennapi használati tárgyak bemutatják a régi palóc falusi élet mindennapjait. Napjainkra egyre több régi mesterség is újra éledt, de vásárolhatunk itt sajtot, tejtermékeket, kolbászokat is. Működik több vendéglő, az ajándékboltban autentikus emléktárgyakat árulnak. Ófaluban parasztházakból kialakított üdülőházak is várják a különleges szállások kedvelőit.

A szabadtéri házak mellett falumúzeum, tájház, babamúzeum, szövőház, fafaragó kiállítás is várja a látogatókat, és mindez egy rövid, de annál kellemesebb, felejthetetlen élményt ígérő sétával bejárható.

-azutazo-

Fotó:Hollókői Önkormányzat