Így képzeli a Mini a jövő utazóautóját

A kreatív helykihasználás forradalmi innovációit hirdető MINI Vision Urbanaut digitális tanulmányautó bemutatásával a MINI 2020 novemberében idő előtt engedett betekintést a személyes mobilitás egyedülálló, jövőbe vezető újraértelmezésébe. Most pedig a BMW Group arra is készen áll, hogy reflektorfénybe gurítsa a digitális tanulmányautó teljes életnagyságú modelljét.

„A MINI Vision Urbanaut koncepcióját a jövőbe tekintve fejlesztettük ki, hogy bemutassuk, miként válthatjuk valóra a jövőben a MINI összetéveszthetetlen adottságait – ezúttal például a kreatív helykihasználásra összpontosítva –, a márkára jellemző hamisítatlan stílusban. A modellbe beköltöztettük ügyfeleink személyes tereit és számos lehetőséget tárunk fel előttük, hogy a nagyvárosi oázisban a „Wanderlust” pillanat által kínált abszolút szabadságot is megteremtsük. A MINI Vision Urbanaut kézzelfogható példaként szolgál arra, hogy a márkát fémjelző kreatív helykihasználás miként adhat választ a jövő metropoliszai és életstílusai által feltett kérdésekre” – fogalmazott Bernd Körber, a MINI márka vezetője.

Oliver Heilmer, a MINI vezető formatervezője hozzátette: „A MINI formatervező részlegén hisszük, hogy a MINI Vision Urbanaut átfogó koncepciójának megértéséhez a személyes tapasztalatokon keresztül vezet az út. A térérzet és az innovatív anyagok szinte kérik, hogy a rajongók felfedezzék őket. Ezért is volt számunkra nagyon fontos, már a MINI Vision Urbanaut megtervezésének legelső lépéseinél is, hogy életre keltsük a modellt. Ez a pillanat pedig végre elérkezett. Müncheni stúdiónkban részletekbe menően átgondoltuk és kifejlesztettük az újdonság minden egyes szegletét, hogy ügyfeleink a MINI Vision Urbanaut összes adottságát magukévá tehessék” – így Oliver Heilmer.

A személyes mobilitás messze túlmutat a vezetésen: az egyedülálló MINI pillanatok

A MINI elsősorban a felejthetetlen pillanatok megalkotásában és jelenlétében látja saját jövőképét. A brit prémiumgyártó ezeket a pillanatokat „MINI pillanatoknak” nevezte el, amelyek a „Milyen élményekre vágyom az autómmal?” kérdéstől vezérelve adják a MINI Vision Urbanaut alapját – legyen szó akár az utazás közben, akár az álló helyzetben eltöltött időkről. Ezek a „Chill”, a „Wanderlust” és a „Vibe” pillanatokban öltenek testet. A modell karosszériája és utastere a kiválasztott MINI pillanathoz igazodik, a fedélzeti funkciók pedig a lehető legnagyobb ügyfélélmény kiváltására hivatottak. Minden egyes MINI pillanatot hangulatvilágítás, illatok és hangok fokozzák, a kézzelfogható tanulmányautó átalakulása lebilincselő.

  • A „Chill” pillanat egy lélegzetvételnyi megállásra, az itt és a most átélésére invitálja a rajongókat. Az autó a nyugalom szigetévé alakul át, amelyben minden a pihenésről vagy a koncentrációról szól. Miközben a hátsó üléssor (Cosy Corner) számtalan ülő és fekvő pozíciót kínál, a felette húzódó, halványítható háttérvilágítás a zöld lombkoronák hangulatát idézi. Középen a kör alakú műszeregység lámpaként hajlik előre, minden olyan kijelzőt és kapcsolót eltüntetve, amely az ügyfeleket az autószerű környezetre emlékezteti.
  • A „Wanderlust” az egyetlen MINI pillanat, amelyben az ügyfelek vezethetik vagy automatizált járművezetésre kérhetik az autót. Ebben a pillanatban az utastér az ideális vezető pozíciót kínálja fel és hamisítatlan stílusban teszi ismét átélhetővé az utazás magával ragadó hangulatát. A kormány és a pedálok a MINI logó érintésére bújnak elő, a kör alakú központi műszeregység pedig a vezetésre összpontosít: az útvonal animációja mellett számos utazással kapcsolatos információt megjelenít – így például a közeli látványosságokat és az érkezés idejét is.
  • A „Vibe” pillanat a társas találkozásokat helyezi a középpontba – minden tekintetben. Az oldalsó ajtó kinyitásával és a szélvédő felhajtásával káprázatos élettér jön létre, amely összemossa a külvilág és az utastér közötti határokat. A kör alakú központi műszeregység ilyenkor médiaközpontként működik, az első és a hátsó felületeken, a kerekeken és a hátsó üléssor fölött pedig a zene ütemére változó animáció teremti meg a kellemes klubhangulatot. Ha a brit prémiummárka ügyfelei úgy kívánják, a MINI Vision Urbanaut képes egy nagyméretű zenedobozra hasonlítani. És elérhető még a negyedik, úgynevezett „My moment” pillanat is, amelyben az ügyfelek mindent a saját ízlésük, preferenciájuk és kedvük szerint alakíthatnak át.

Sokoldalú fenntarthatóság

Széleskörű alkalmazási területei mellett a MINI Vision Urbanaut a fenntarthatóságra is központi tényezőként tekint – ez pedig az autó számos pontján tetten érhető. A koncepció kiindulási pontja a MINI által fémjelzett kreatív helykihasználás volt, vagyis, hogy a modell a lehető legnagyobb helyet kínálja, a lehető legkisebb alapterületen. És noha a tanulmányautó mindössze 4,46 méter hosszú, utasterének magassága lehetővé teszi, hogy számos különböző élethelyzethez tökéletesen igazodjon és könnyű mozgási lehetőségeket kínáljon. A tisztán elektromos meghajtású hajtáslánc-technológia zéró emissziójú mobilitást garantál. Arról nem is beszélve, hogy a MINI Vision Urbanaut mennyi különböző, vezetésen túlmutató potenciált rejt magában. Álló helyzetben a modell magával ragadó nagyvárosi életteret kínál, amelyben a brit prémiumgyártó ügyfelei szívesen találkoznak és töltenek időt egymással.

A MINI Vision Urbanaut az erőforrások felelős felhasználásával is kiemelkedik. A modell tervezőmérnökei az első perctől kezdve törekedtek a minél kevesebb alkatrész alkalmazására és igyekeztek elkerülni a szükségtelen alapanyagok használatát. Ezt többek között a műszerfal ötletes, többfunkciós kialakítása (amely napközben kanapévá forgatható) és a központi, kör alakú OLED kijelző alkalmazása (amely a „Chill” pillanatban lámpaként hajlik előre) egészíti ki. Fontos szempont volt továbbá a tanulmányautó használhatóságának időbeni maximalizálása is, amelyet a mérnökök a felhasznált alapanyagok cserélhetőségével értek el. Az utasteret ráadásul króm és bőr alkalmazása nélkül álmodták meg – ez a megközelítés a következő MINI modellgenerációban is visszaköszön majd.

Prémium minőségű, hosszútávon fenntartható anyag-innovációk

A MINI Vision Urbanaut utasterében a tervezők nagyarányban alkalmaztak újrahasznosított anyagokat, sőt mi több, az utastérben szinte kizárólag megújuló és újrahasznosítható alapanyagok kaptak helyet. Az utastér meghatározó anyagai az újrahasznosított alapanyagokból készült textilek, amelyek a melegséget és a minőséget puhasággal és kényelemmel egyesítik. A készítők az egytípusú alapanyagokból létrehozott megoldásoknak is kiemelt figyelmet szenteltek. Ezek az úgynevezett „mono-anyagok” könnyen újrahasznosíthatók és új termékké formálhatók. A kormányon és a padló egyes részein alkalmazott, megújuló és újrahasznosítható parafát kellemes utastéri elemként értékelik majd a rajongók, köszönhetően a parafa természetes hatásának. Mindent egybevetve, a MINI Vision Urbanaut anyaghasználata a fenntarthatósági szempontok szerint megtervezett utastér legmagasabb szintjét képviseli, a lehető legkellemesebb és legjobb tapintású kialakítással.

Felejthetetlen élmények minden érzékszervnek

A MINI Vision Urbanaut abszolút felhasználói élményt ígér a brit prémiummárka ügyfeleinek. Mint ilyen, az utastér elrendezésénél kulcsfontosságú szempont volt az illatok és hangok érzékelése. „Az összes érzékszervre kiterjedő, holisztikus kialakítás egyedülálló, felejthetetlen élményt garantál” – mondta Annabell Coffinet, a BMW Group illattervezője. „Az utastér jellegzetes illata befészkeli magát a rajongók elméjébe és minden emlékképet abszolút élménnyé varázsol. Rendkívül sajátos, személyes kapcsolatot teremtünk ezzel. Ez az első alkalom, amikor a MINI márka által kínált élményhez jellegzetes illatot társítunk. Ez a fajta megfoghatatlan, frissítő és váratlan fuvallat olyan nemzetközileg is egységes kapcsolódási pontot generál, amely bármikor azonnal felismerhető és érzelmi alapon közvetíti a márka által fémjelzett üzenetet. Egy meglehetősen visszafogott illatról beszélünk, amely már az első találkozást is felejthetetlenné teszi” – tette hozzá Annabell Coffinet.

Az érzékszervek játékát Renzo Vitale zeneművész, a BMW Group modelljeinek hangzását összeállító részleg kreatív igazgatója hozza egyensúlyba, megalkotva a MINI Vision Urbanaut egyedülálló hangzásvilágát. A művész nem csupán a modell üdvözlőhangját készítette el, de a „Chill”, a „Wanderlust” és a „Vibe” pillanatok egyedi hangzásvilágát is megkomponálta. A „Chill” pillanatban a brit prémiumgyártó ügyfeleit az érintetlen erdő hangjai ölelik körbe, a levelek susogásával és a patakok csörgedezésével – a halványítható háttérvilágítás erősségével párhuzamos intenzitással. Az utastér pihentető élményét a hangzás teszi tökéletessé. A „Wanderlust” és a „Vibe” pillanatokat speciálisan megkomponált zenei aláfestések szólaltatják meg – akár az utastérben, akár a járművön kívül.