Így sportol ma Magyarország – és a régió

ÍGY SPORTOL MAGYARORSZÁG” címmel ismertette a mai napon tartott sajtótájékoztató keretében az INTERSPORT, a megbízásából készített, Magyarország és a régió sportolási szokásait feltérképező egyedülálló, friss és átfogó felmérés eredményeit. Az eseményen bejelentették: az INTERSPORT a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve közös vezetett túrák szervezését tervezi azért, hogy a fiatalokkal, a családokkal és a kevésbé sportos közönséggel is megismertesse a túrázás örömét és kedvező élettani hatásait.

Az INTERSPORT felmérése szerint a magyarok többsége pozitívan viszonyul a sporthoz – fejtette ki Horváth Csobán, az INTERSPORT Magyarország ügyvezető igazgatója.

Honfitársaink 61,6%-a tekinti élete fontos részének az aktív sportot, és 14,8%-a mondja azt, hogy az aktív sport meghatározó és nélkülözhetetlen az életében. A megkérdezettek 63,5%-a hetente legalább egyszer sportol, ezen belül 13,1%-a heti egyszer, 36,1%-a hetente többször, és 14,3%-a majdnem mindennap valamilyen sporttevékenységet végez.

Az érem másik oldala, hogy a válaszadók 14,6%-a havi egy alkalomnál is kevesebbszer, 6,8%-a pedig soha nem is sportol. Megkérdezett honfitársaink 10,9%-a mint szükséges rosszra tekint a sportra, miközben 12,7%-uk nyilatkozott úgy, hogy az aktív sportnak nincs helye az életében. Az életkort tekintve a 14 és 19 év közöttiek korcsoportja a legaktívabb a sport szempontjából (71,6%). Őket követik a 40 és 49 év közöttiek (69,7%), valamint a 20 és 29 év közöttiek (67,1%).

A magyar válaszadók átlagosan hetente 4 órát sportolnak. 6,2%-uk hetente 1 órát, 21,1%-uk hetente 1-3, 16,0%-uk pedig hetente 3 és 6 óra közötti időt fordít a sportra. A sportosan aktívak több mint fele (56,3%) ráadásul hetente több mint 6 órát fordít sporttevékenységre.

FONTOS A MOTIVÁCIÓ

A havi egy alkalomnál ritkábban vagy soha nem sportolók többsége, 73,6%-a a motiváció vagy az önfegyelem hiányával indokolta azt, hogy miért hanyagolja vagy mellőzi az aktív sportolást.

63,4%-uk említette a szükséges idő és a mozgástér – vagyis a közelben fellelhető, sportolásra alkalmas terület – hiányát, míg 60,6%-uk válaszolta azt, hogy nincs senki, aki közösen sportolna velük.

A válaszadók 58,3%-a pedig egyszerűen nem tartja alkalmasnak magát arra, hogy rendszeresen sportoljon. A megkérdezett „nem sportolók”, különösen a fiatalabbak 45,8%-a válaszolta azt, hogy gyakrabban sportolna, ha több ideje és/vagy a környéken sportolásra alkalmas terület lenne.

SZABADBAN A LEGJOBB

A sportolás elsődlegesen a szabadban zajlik – derül ki az INTERSPORT felméréséből –, az aktívan sportolók 69,3%-a a szabadban végzi a testmozgást. Ugyanakkor a válaszadók 34,8%-a sportol fedett helyen: ez az arány magasabb a férfiaknál (42,2%), mint a nőknél (27,9%).

A legjellemzőbb tendencia az egyedül végzett testmozgás. A megkérdezettek 50,0%-a kizárólag vagy többségében egyedül sportol: 13,4%-uk kizárólag egyedül, 36,6%-uk többségében egyedül. A megkérdezettek 32,6%-a adta válaszul, hogy egyenlő arányban sportol egyedül és másokkal közösen.

A sportoláshoz legkedveltebb az esti időszak: a legtöbben 17 és 21 óra között végzik a testmozgást. Sportosan aktív honfitársaink több mint fele ebben az időszakban sportol, legalább alkalmanként (59,1%). A megkérdezettek mintegy egynegyede használja ki a 14 és 17 óra közötti délutáni időszakot sportolásra (28,3%), míg 20,1%-uk válaszolta azt, hogy korán reggel 5 és 9 óra között sportol – ez inkább az idősebbekre jellemző, mint a fiatalabbakra.

TOP SPORTÁG A KERÉKPÁROZÁS

Honfitársaink körében a legnépszerűbb sportág a kerékpározás/mountain bike-ozás, amit a válaszadók 43,9%-a legalább esetenként gyakorol. Ezt követi a túrázás (41,6%) és a kocogás/futás (33,3%). A negyedik legnépszerűbb sport az úszás, amit a sportosan aktív magyarok 29,5%-a legalább esetenként gyakorol. Az ötödik legnépszerűbb sportaktivitás a futball és nagy lemaradással a bodybuilding.

Az egyes sportágak között ugyanakkor jelentős különbségek mutatkoznak aszerint, hogy a válaszadók férfiak vagy nők. Utóbbiak körében egyértelműen a túrázás, a tánc, a jóga/pilates, valamint az aerobic/gimnasztika a legkedveltebbek. Ugyanakkor határozottan több férfi jár body buildingre/erősítésre, illetve futballozni.

Érdekesség: arra a kérdésre, hogy milyen új sportágat tanulnának meg, vagy űznének legszívesebben, a válaszadók körében első helyen a lovaglás áll: 14,3%-uk álmodik arról, hogy a jövőben lovagolni fog. Ezt követi a jóga/pilates páros, amit 12,3%-uk próbálna ki, valamint az úszás, amit 12,2%-uk.

Jó hír, hogy a válaszadók a gyermekek szempontjából nagyon fontosnak tartják a sportot:

– 80 %-uk fontosnak tartja, hogy a gyerekek megtanuljanak kerékpározni,

– 58 %-uk fontosnak tartja, hogy a gyerekek sokkal többet sportoljanak,

– 53 %-uk motiválja, illetve motiválná gyermekeit sportra.

A válaszokból az is kiderül, hogy a sport terén aktív válaszadók 85,4%-a igyekszik egészségesen táplálkozni, 83,1%-uk pedig szívesen sportolna többet, mint amennyit jelenleg.

AZ EGÉSZSÉGÉÉRT SPORTOL A MAGYAR

A legfőbb ösztönző: egészségünk megtartása-elősegítése. A sportot űzők 93%-a nagyon vagy inkább fontosnak tartja az egészség témáját a mozgás kapcsán, mondván: számukra a sport értelme az egészségük megtartása és ennek elősegítése.

A jó testi közérzet elősegítését 91,3%-uk nevezte meg. További indokok: a mozgás öröme (85,0%), a stressz levezetése, illetve a lazítás (82,4%), valamint a sportolás utáni jó közérzet (82,4%), illetve a sportolás alatti jó érzés (80,6%). A súlycsökkentés miatt 57,6% választja a sportaktivitást.

A SPORTOSAN AKTÍVABBAK JOBBAN KÖLTENEK

A sportosan aktív magyarok átlagban 3949 Ft-ot adnak ki havonta sporttevékenységekre, valamint 4867 Ft-ot sportfelszerelésre. A sporthoz köthető táplálkozásra átlagban 5402 Ft-ot fordítanak. Gyermekeik sportolására a válaszadók átlagban havonta 6080 Ft-ot költenek, további havi 6303 Ft-ot a gyermekek sportfelszerelésére. A gyermekek sporthoz köthető táplálkozására átlagban 3789 Ft-ot fordítanak.

BIZALOM ÉS SZIMPÁTIA: INTERSPORT #1

A válaszadók 82%-a találja az INTERSPORT-ot megbízhatónak, 77%-a találja az INTERSPORT-ot szimpatikusnak és 73%-a ismeri az INTERSPORT-ot.

AZ INTERSPORT ÉS A MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG EGYÜTTMŰKÖDÉSE

Az eseményen Horváth Csobán ügyvezető igazgató és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) ügyvezető igazgatója beszélt az INTERSPORT és a több mint 140 éves MTSZ közötti együttműködésnek a legújabb fejezetéről.

Horváth Csobán, az INTERSPORT Magyarország ügyvezetője, a Magyar Természetjáró Szövetség ügyvezető igazgatója Tassy Márk és Jens Kramny az IINTERSPORT Austria ügyvezető igazgatója társaságában a tájékoztatón

A 2018-ban indult együttműködés keretében az INTERSPORT hazánk legnépszerűbb teljesítménytúrája, a Gerecse, valamint a Természetjáró Fesztivál kiemelt támogatójaként állt a hazai természetjárás ügye mellé. Az együttműködés keretében jövőre az INTERSPORT – az MTSZ tudásbázisára és túravezetőire építve – tavasszal és ősszel túranapokat hirdet olyan vezetett élménytúrákkal, amelyekkel korosztálytól függetlenül, de főként a fiatalokra és a családokra fókuszálva, szeretné felkelteni az érdeklődést a túrázás iránt.

:::

A tanulmány keretében a közvélemény-kutatási piac egyik vezetőjének számító Marketagent.com 2018. augusztus 7. és 16. között 1014 webaktív, 14 és 69 év közötti személyt kérdezett meg a sport témakörrel kapcsolatban. A mintavétel összetétele kor, nem és iskolai végzettség szempontjából megegyezik a magyarországi össznépesség eloszlásával.

Sajtótájékoztató helyszíne volt:

Superfly Extrém Szórakoztató Park
1133 Budapest, Süllő u. 8.
www.superflybudapest.hu