Karácsonyi látványkonyha, szilveszteri vacsora korlátok nélkül a Lajosmizsei Öreg Tanyacsárdában

 

A karácsony, a szilveszter gasztronómiai téren is a tradíciókról szól. Ha pedig tradíciók, akkor kevesebb autentikusabb helyet találni, mint a Lajosmizsei Tanyacsárda, ahol Csekő Anita értékesítési igazgató szavai szerint  idén a hagyományokat megőrizve újítják meg az ünnepi gasztronómiai kínálatot.

„Mivel a vendégeink nagyon kedvelik a látványkonyhát, karácsonykor most ők is úgy érezhetik, hogy részesei lehetnek az ételek elkészítésének. A céges karácsonyi partikon ezért a halászlevet is látványban főzzük és egyszerre háromfélét is készítünk: filézett harcsa hallevet, filézett vegyes hallevet, valamint az eredeti nagybaracskai Sobri ponty hallevet, amiből a gyufatészta sem maradhat ki. De emellett a nagyobb munkálatokat igénylő tradícionális karácsonyi ételekkel is várjuk a vendégeinket: például kínálunk gesztenyével és aszalt gyümölcsökkel töltött pulykát, amit egészben sütünk és pezsgős káposztával, valamint tört burgonyával az asztalnál szeletelve tálalunk. Emellett persze az olyan klasszikus ételek sem maradhatnak ki a kínálatunkból, mint amilyen a kemencében sült malac, illetve a karácsonyi elviteles kínálat egyik legnagyobb kedvencének számító halas tál. Amin minden halétel-kedvelő megtalálja a maga kedvencét, hiszen van rajta egészben sült pisztráng pirított mandulával, pontypatkó rántva és szürkeharcsafilé sörtésztában is. A karácsonyi ízek elmaradhatatlan eleme a diós és a mákos beigli is, ami mellé ezúttal az ízletes mézes-narancsos birsalmakompót is társul ”- ecseteli a Tanyacsárda karácsonyi kínálatát Csekő Anita.

Kifejtve, hogy az idei december 31.-e rendhagyó lesz abban a tekintetben, hogy Szilveszter estéjén nem lesz belépő, nem lesz menü, hanem a “vacsora korlátok nélkül” mottó jegyében az étlapról válogathatnak kedvükre az esztendő végi ünnepi eseményre érkező vendégek, akiknek – érkezzenek a családdal, vagy baráti társasággal- egy csendes, meghitt, gyertyafényes vacsorával kedveskednek. Ugyanakkor a szilveszterhez kötődően elvitelt és kiszállítást is biztosítanak azoknak, akik az otthonuk meghitt légkörében szeretnék elbúcsúztatni az óévet.

 

A hagyományos Tanyacsárda szilveszter jegyében ezúttal is sül majd a malac kemencében, ami mellett a friss, kézműves disznótorossal is készül. Amelyek legnépszerűbb fogásai ezúttal is garantáltan a kolbász, a rizses hurka, a zsemlés-véres hurka, a disznósajt és a fokhagymás abált szalonna lesz. A szilveszteri vacsora különlegessége emellett a malac korhelyleves, a lencseleves füstölt csülökkel és kolbászos tallérokkal, a rozmaringos vaddisznóleves erdei gombákkal, miközben a tradícionális toros töltött káposzta sem marad el. A főtt ételek mellé az egész évben nagy sikert aratott hidegtálak is társulnak, felsorakoztatva a hízott kacsamáj terrinet, a konfitált libamellet és a fűszeres kéregben sült sertésszüzet.

„Mivel a Covid óta eltelt időszak sok tekintetben a változásokról szól, arra gondoltunk, hogy a felgyorsult hétköznapok után kifejezetten üdítő élmény lehet egy csendes, hangulatos, kötöttségek nélküli óévbúcsúztató a Tanyacsárda alkalomhoz illő gasztronómiai kínálatával. Január 1-én a vendégeink még betérhetnek hozzánk egy macskajajt gyógyító húslevesre, január 2-től viszont a Tanyacsárda a hagyományoknak megfelelően, ideiglenesen bezárja kapuit, hiszen technikai szünetet tartunk”

Mondván ezúttal is szükség van a szokásos év eleji karbantartásra, felújításra, hogy aztán a 2024-es esztendőt is kipihenten, frissen és zökkenőmentesen tudják elkezdeni, hogy jövőre is minden vendégük elégedetten, gasztronómiai és szabadidős élményekkel gazdagodva távozhasson az Öreg és az Új Tanyacsárdából.

é.m.z.