Kastélyok, tavak, parkok övezik az Év kerékpárútját Békés megyében

A Wenckheim kerékpárút lett az Év kerékpárútja az idén, a 32 kilométer hosszú, Békés vármegyei bicikliútra a több mint 12 ezer szavazatból 2380 érkezett – közölte az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

A közlemény szerint a tavaly elkészült kerékpárutat kastélyok, kastélyromok, tavak, parkok övezik. Az idei pályázatra 46 jelölés érkezett a beküldési időszak két hetében az ország minden részéről. Ezekből állította össze a szakmai zsűri azt a 11 döntőst, amelyekre a nagyközönség szavazott április 17-30. között. A döntősökre több mint 12 ezer szavazat érkezett. Az Év Kerékpárútja díjat olyan útvonal kaphatja meg, amely izgalmas célpont a turisták számára, az útminőség kiváló, és biztonságosan lehet rajta közlekedni.

A pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmából a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub írta ki közösen. A cím ünnepélyes átadása május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján lesz.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, tavaly pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot – írták. (MTI)