Keresztelő: elnevezik az Antarktisz hegyeit és gleccsereit

Forrás: wikipedia

Annak a 28 brit szakembernek a nevét fogja viselni a jeges kontinens néhány hegye, gleccsere és öble, akik az Antarktisz nagyközönséggel való megismertetésében, védelmében és tanulmányozásában kulcsszerepet játszottak.

A földrész felfedezésének 200. évfordulóját ünnepelve a nagy-britanniai Antarktiszi Helységnév Bizottság döntött úgy, hogy a sarkvidékekkel kapcsolatos tudományos ismeretek gyarapításában úttörő szerepet játszó szakemberekről nevezi el az eddig csupán koordinátáik alapján ismert helyszíneket – olvasható a BBC hírportálján.

Szerepel a listán Jonathan Shanklin, az ózonlyuk egyik felfedezője, akinek a nevét az Antarktiszi-félsziget egyik gleccsere fogja viselni a jövőben. Egy fokot neveznek el Alastair Fothergillről, aki egyebek között A fagy birodalma című minisorozat vezető producereként járult hozzá ahhoz, hogy a nagyközönség jobban megismerje az Antarktiszt. Jane Francis, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) jelenlegi igazgatója egy 1136 méter magas csúcsnak adja a nevét, míg az antarktiszi jégmezők alatti vízmozgást tanulmányozó Helen Fricker professzor neve egy hegylábi gleccsert fog jelölni a térképeken.

Az Antarktisz-kutatás tudományos bizottságának (SCAR) nemzetközi jegyzékébe is bekerülnek az új elnevezések, és szerepelni fognak az összes brit térképen, grafikonon és publikációban. A teljes lista a brit antarktiszi kutatóprogram honlapján érhető el. (BBC)