Kéthelyre már megérkezett a nyuszi

Kéthely, az apró Somogy megyei település a húsvéti ünnepek alkalmából ezúttal is különleges díszítéssel lepi meg a helyieket és a látogatókat.

Kéthelyen, a kis Somogy megyei településen, már 2015 óta tart a húsvéti ünnepi előkészület, amikor a település facebook oldala szerint már az első évben közel 1200 db tojást helyeztek ki a falu központjában lévő fákra, valamint egy 1,5 méter magas óriás tojást is felállítottak. Az akció olyan sikeres volt, hogy a következő évben már a falu lakosságának számának megfelelően, kb. 2300 db tojást tűztek ki célul, ám ezt a számot jelentősen túlszárnyalva, több mint 3000 tojás került a fákra.

A tojásgyűjtés és a díszítés szervezése minden évben Vancsó Mihályné nevéhez fűződik, aki 2016-ban négy új, 1,5 méteres tojás készítését vezényelte le, melyeket a helyi intézmények és vezetők közösen festettek ki. 2017-től kezdődően az ünnepi díszítés egyre bővült: óriás tojások, fa nyuszik és Somogy megyei önkormányzatok által küldött, jellemző mintájú tojások is gazdagítják a látványt. Az évek során a díszítés egyre mutatósabbá vált. 2018-ban elérte a tojások száma a 7000 db-ot, idén pedig már közel 9000 db tojás díszíti a falut. Ezen kívül „élő” nyulak sétálnak a faluba látogatók között, hozzájárulva az ünnepi hangulathoz.

A COVID-19 járvány idején, 2020 és 2021-ben, a hagyományos díszítés helyett egy reményt és hitet szimbolizáló világító tojást készítettek. 2022-ben a dekorációt egy tojásalagúttal és egy új kupakgyűjtő tojással egészítették ki, melyek éjszakánként gyönyörűen világítanak. Az idei évben a dekoráció egy kosárral bővült, melyben egy pirosra festett tojás kapott helyet, szimbolizálva a közösség összetartozását és a megújulás üzenetét. A falu vezetése és a szervezők bíznak benne, hogy sokan ellátogatnak idén is Kéthelyre, és egy kosárnyi jókívánsággal, valamint élményekkel feltöltődve távoznak majd. Húsvét másnapján, jó idő esetén, a tűzoltóautós locsolás hagyománya is várja az érdeklődőket, mely egyedi és vidám módon kötődik az ünnepi szokásokhoz. amivel kapcsolatban Molnár Balázs, Kéthely polgármestere osztotta meg vendégcsalogató fotóit a facebookon.

-azutazo-

Fotó: Molnár Balázs