Kicsi naprendszertől a nagy Food Truck Show-ig – programajánló

Szeptember 10-12 között, másfél év kihagyás újra megrendezik az ország legnagyobb Food Truck Show-ját a Kincsem Parkban. A nemzetközi lóversennyel egybekötött rendezvényen ezúttal a spanyol ízvilág köszön vissza az ételekben. Veterángép-találkozó lesz Vácrátóton és a Naprendszer kicsinyített másából rendeznek kiállítást Kazincbarcikán. Hétvégi programajánló.

Food Truck Show a Kincsem Parkban

Már csak néhány nap és 50 mozgó étterem gurul be a Kincsem Parkba, a Nemzetközi Lóversennyel egybekötött Food Truck Show-ra, hogy olyan street food különlegességeket mutassanak be, amellyel akár az év food truck díját is megnyerhetik. Az ikonikus kocsik mellett, úgy mint például a Smokey Monkies, Bbq vagy a Happy Churros az utóbbi két év legújabb autói is kitelepülnek.

„Tavaly nem tudtunk megszervezni egyetlen nagyrendezvényt sem a Kincsem Parkban, és a májusi ünnep is elmaradt, szóval nagyon várjuk a szeptember 10-i nyitást. Ami fontos, idén az esemény ingyenes lesz! A helyszín nagyon sokat fejlődött, a lóversenypálya fantasztikus, a lovas közönség pedig ki van éhezve a találkozóra” – mondta V. Horváth Zoltán főszervező.

A lovas megmérettetések mellett estébe nyúlóan szerveznek agár- és rögbiversenyt is, de mutatványosok, utcazenészek is színesítik a programot. Az utolsó napon a közönség mellett a szakma, a Magyar Street Food Egyesület is kiválasztja az idei év legjobb food truck-ját. A díjat az kapja, aki a legfelkészültebb, legjobb kiszolgálást nyújtotta az évben, a minőségi étel – és italkínálat mellett.

„2020-ban elindítottuk, hogy minden városban keressük a kedvenceket. Ezek a kisvárosi nyertesek biztosan ott lesznek a Kincsem Parkban és bizonyítani akarnak. De, hogy ki kapja a szakmai díjat, az ott derül ki.” – tette hozzá a főszervező, aki kihangsúlyozta, ebben az évben Spanyolország specialitásait, ízvilágát építik be a vendéglátók az ételeikbe.

Veterángép-találkozó Vácrátóton

Veterán járműveket és mezőgazdasági munkagépeket állítanak ki szombaton a szüreti mulatságon Vácrátóton, ahol a Nemzeti Botanikus Kert és a rendezvény helyszíne között egy Ikarus 311-es busz szállítja a látogatókat – tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

A programok 9 órakor kezdődnek a Gárdonyi Géza Rendezvényközpont melletti területen, ahol mintegy 70 különleges, jó állapotú veterán járművet, mezőgazdasági munkagépet tekinthetnek meg az érdeklődők.

Hangsúlyozta, hogy a gyermekes családokat hagyományőrző programokkal, kézműveskedéssel, ügyességi játékokkal, népi játszóházzal várják. Lehet majd mustot préselni és az őszi mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódó tevékenységeket – például a kukirocaháncsolást – is kipróbálhatják az érdeklődők. Népviseleteben tartják meg a hagyományos szüreti lovas felvonulást. Lesz főzőverseny és kemencében sült finomságokkal is várják a szervezők a látogatókat.

A kisgyerekeket a Habakuk Bábszínház szórakoztatja, fellépnek a Hagyományőrző Kelevézek, színpadra lép Kovácsovics Fruzsina és zenekara, a Dance Folk és az Urban Verbunk is. A mulatságot szüreti bál zárja. A Nemzeti Botanikus Kert elől 11 órától fél óránként egy Ikarus 311-es veterán autóbusszal szállítják az érdeklődőket a szüreti mulatság helyszínére.

A Naprendszer kicsinyített másából rendeznek kiállítást Kazincbarcikán

A Naprendszer kicsinyített mását járhatják be az érdeklődők a jövő hétvégén Kazincbarcikán: a városi sétán méretarányosan mutatják be a Napot és a bolygókat, a holdakat, valamint a közöttük lévő távolságokat – közölte az Összefogás Barcikáért Egyesület. A Mini Naprendszer kiállítást először júniusban tartották meg. A tárlaton szereplő installációkat azóta felújították és a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét bemutatják. Újdonság, hogy a korábbi kiállításhoz képest most a Mars és a Jupiter között található kisbolygókat is szemléltetik, valamint több holdat mutatnak be – olvasható a közleményben.

Mint írják, a kiállításon, amely a város legkülönbözőbb részeire kiterjedő installációkból áll, ahol a Naprendszer 1:1 400 000 000 arányban kicsinyített mása tekinthető meg. Ez azt jelenti, hogy a tárlaton a Naprendszer átmérője 3,2 kilométer lesz. A Nap a kiállításon egy 98,8 centiméteres gömbként látható, a Föld mindössze 8,8 milliméteres nagyságú, a Föld és a Hold távolsága pedig mindössze 28 centiméter.

Az eseményhez kapcsolódik a Don Bosco Sportközpont előtt kiállított úgynevezett Föld sétánya, ahol a felelőtlen emberi tevékenység következményeit mutatják be a tárlat szervezői. Egyebek mellett a 19. században Ausztráliába betelepített nyulak okozta ökológiai problémákat, a grönlandi jég és a permafroszt felolvadásának fázisait és a vörösiszap-katasztrófát szemléltetik. A látogatókat két helyszínen az úgynevezett Érdekességek asztala fogja várni, ahol érdekes és meghökkentő játékokkal, kísérletekkel találkozhatnak az érdeklődők – emlékeztett Rizner József, az Összefogás Barcikáért Egyesület elnöke. Bővebb információk az eseményről a www.hirozon.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.