Kirándulásajánló: Kisfaludy-kilátó – Badacsonytomaj

Forrás: mtu.gov.hu

Ha a Balaton szerelmesei vagyunk, vagy éppen még nem jártunk a környéken, érdemes meglátogatni ezt a csodaszép kilátást nyújtó badacsonytomaji kilátót.

No, de mielőtt ismertetném ezt a fantasztikus kilátót, menjünk vissza kicsit az időben. Badacsonytomajról az első írásos emlék 1263-ból ismert. Egy oklevél, melyet II. Pál veszprémi püspök IV. Orbán pápa utasítására a remete közösségek körében tett látogatása során tapasztaltakról és elvégzett munkájáról szól. Ebben már nevesíti a Badacsony nevet, az akkori írás forma szerint: „Bodochun”. Országos hírűvé azonban csak a 18. és a 19. században vált, főleg Kisfaludy Sándor költészete révén. Sok szállal kötődik a tájhoz, művészetéből vég nélkül lehetne idézni Badacsony „istenítését”. Gondoljunk csak a mindmáig leghíresebb Kisfaludy Sándor és Szegedi Róza nevétől elválaszthatatlan 1795-ös badacsonyi szüretre, amelyet Kisfaludy költészete tett ismertté az egész országban. Ezen a szüreten ismerte meg szíve választottját mégpedig úgy, hogy 1794 őszén szabadságát otthon töltötte, és megismerkedett Szegedy Ignác királyi tanácsos és zalai alispánnal, aki a hölgy édesapja volt. Való igaz, úgy látszik, a balatoni napfény és meleg ősz nemcsak a jó minőségű szőlőket érleli meg, hanem a nemes szerelmeket is.

Forrás: badacsonyinfo.hu

A Kisfaludy-kilátó a Badacsony-hegyen található, 437 méteres magasságban. 1960-ban datálják a megépítését, ám 2011-ben renoválni kellett, hisz az idő igencsak meglátszott már rajta és egyre csak rontott az állapotán. A körkilátást csak egy rövid szakaszon szakítja meg a Badacsony erdőjének lombkoronabirodalma. Kivételesen jó adottságú helyszín ez egy kilátónak, hiszen minden irányban más érdekességek színesítik a tájat. Kevéssé párás időben a Balatonnak gyakorlatilag a 2/3-át látni, Tihanytól egészen a Keszthelyi-öbölig. A parton üdülőtelepülések színes tájai, mögöttük erdők és a Balaton-felvidék dombszerű hegyei követik egymást. Szemben Fonyód apró hegyei takarják el Somogy egy részletét. A Káli-medence teljes egészében kibontakozik előttünk, látszik túlvégén a Fekete-hegy is. Egytől egyig felsorakoznak a tanúhegyek is: markáns méretével és bazaltorgonáival tűnik ki a Szent György-hegy, láthatjuk a Gulácsot és a Tóti-hegyet, illetve kisebb, kevésbé ismert testvéreiket is.

Három fő turistaútvonal található meg, amely a kilátóhoz vezet: a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül juthatunk fel. A pontos tájékozódáshoz az útvonalak találkozásánál iránymutató táblák segítik a turistákat. A kilátónál továbbá asztalok és padok várják a túrázókat, és tűzrakóhelyeket is kialakítottak.

Természet. Magaslat. Feltöltődés. Tavasszal tökéletes első úti cél lehet ez a magával ragadó látvánnyal bíró csodakilátó!

Fuchs Dorina