Kiválasztották a turizmust legjobban kezelő falvakat

A szomszédos országokból négynek sikerült bekerülnie a "Best Tourism Villages" közé. Például Kaunertalnak is Fotó:kaunertal.com

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) madridi közgyűlésén először osztották ki a “Best Tourism Villages” kezdeményezés díjait. Az elismerést azok a falvak kapják meg, amelyek jó példákkal elősegítik a turisztikai lehetőségeket és felkarolják a fenntartható fejlődést – írta a turizmus.com.

A cikk szerint a Turisztikai Világszervezet 75 tagállama összesen 174 falut javasolt a 2021-es kísérleti kezdeményezésre. A világ öt régiójának 32 országából összesen 44 falu kapta meg az elismerést 2021-ben. A falvakat egy független tanácsadó testület értékelte kilenc területre kiterjedő kritériumrendszer alapján. Megvizsgálták például a kulturális és természeti erőforrásokat, valamint az ezek megőrzésére tett erőfeszítéseket, a gazdasági, a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot, a turisztikai potenciált és fejlesztést, valamint az értéklánc-integrációt is.

A szakportál szerint magyar falu nincs a címet elnyert települések között, a szomszédos országokból azonban négynek sikerült bekerülnie a “Best Tourism Villages” közé. Ezek Kaunertal (Ausztria), Mokra Gora (Szerbia), Radovljica és Solčava (mindkettő Szlovénia). Az ígéretes kategóriában összesen 20 falu található, köztük Magyarországról Hollókő.