Klasszikus vasárnapi családi ebéd, Békebeli módra

Amilyen egy békebeli, fogalommá vált vasárnapi ebéd – ezt az élményt élhetjük át vasárnaponként a Nagykörúton, a Zsolnay Kávéházban. A különleges süteményei okán fogalommá vált kávéházban olyan fogásokat szolgálnak fel a hét utolsó napján, ami azt a nagymamaféle ebédet idézi, amikor mindenki örömmel ült az asztal köré a finom falatokért és a kellemes beszélgetésért.

Tóth Zoltán séf

Mint egy reklámban, ami a régmúlt legszebb időszakát idézi: amikor vasárnap a család minden tagja az asztalnál ül, a nagymama pedig felemeli a leveses tál porcelán fedelét és miközben a húsleves kellemesen párolgó illata már előrevetíti a csodás ízeket, kezdetét veszi az a régóta várt étkezés, amikor minden az ízletes ételekről és a családi együttlétről szól. Igaz nem otthon vagyunk, de legalább annyira meghitt a környezet, mert a Teréz körút legendás épületében úgy ülhet egy asztalhoz mindenki, hogy közben se a nagymamának, se anyának nem kell a konyhában dolgoznia. Mégis ugyanolyan házias ízek várnak ránk, mintha otthon lennénk.

Már a név is egyszerű és mindent elmond a lényegről: Családi ebéd. Tóth Zoltán séf és csapata jól tette, hogy nem variálta túl a dolgot, amikor olyan vasárnapi ebédkínálatot álmodott meg, ami egyedinek számít a mai hétvégi gasztrovilágban azzal, hogy dedikáltan egy ételsort kínál, azt viszont tökéletes kivitelezésben. Ez ugyanis pont azokat a klasszikus ízeket hozza, ami a magyar családok klasszikus vasárnapi ebédjének TOP listása: forró ököruszályleves gazdagon, kézzel készült, házi cérnametélttel, rántott csirkehús újburgonyával és hozzá kapros-tejfölös uborkasaláta. A végén pedig egy igazi retró különlegesség a Francia Krémes, amit kifejezetten erre az alkalomra készít a Zsolnay Kávéház cukrászata.

És éppen úgy, ahogy otthon is mindig egyféle ételsor kerül a vasárnapi asztalra, a Zsolnay Kávéházban is minden tekintetben biztosra megyünk: nem érhet meglepetés, hogy mit kapunk és milyen minőségben. A forrón tálalt gazdag húslevesben az omlós marhahús, a sárgarépa, valamint a többi zöldség és persze a cérnametélt együtt teremtette meg azt a klasszikus ízharmóniát, amitől egy húslevest igazi húslevesnek hívunk. És miközben a rántott csirke rutinfogásnak számít, aki többfelé evett már ilyen ételt, vagy maga is próbálkozott az elkészítésével, pontosan tudja, hogy mennyire oda kell figyelni, hogy olyan fogás kerüljön az asztalra, ahol a csirke húsa omlós és a panírnak az ízharmóniát megteremtő karakteres íze van – ahogyan a Zsolnayban. Mindehhez kiváló választás a kapros-tejfölös uborkasaláta, amelynek titka a friss, ropogós uborka és hozzá a finomra hangolt, a tejföllel tökéletes összhangot teremtő lé, amit örömmel társítottunk a főétel mellé.

A Béke-beli vasárnapi ebédet, zárásként az a felnőttek számára gyerekkori ízeket felidéző Francia Krémes teszi emlékezetessé, amit falatozva egy valódi gasztro időutazás veszi kezdetét, azzal, ahogy a vaníliás krém íze a tejszínhabbal és a roppanós karamellás fedéllappal összeolvad a nyelvünk alatt. Jelezve, hogy a lazán elegáns bisztro-térnek, ahol ebédünket elfogyasztjuk, az a legendás Zsolnay Kávéház a szíve, aminek hírnevét az elmúlt évtizedekben a különleges süteménykölteményei alapozták meg.

Érsek M. Zoltán