Korai szüret, kiváló borok, ünnepi különlegességek – így összegezhető az idei év a Mészáros Pince szempontjából. Mészáros Péterrel, a Mészáros Pál Borászat negyedik generációt képviselő elismert borászával beszélgettünk az idei termésről, az új borokról és a karácsonyi asztalra szánt pezsgő- és borkülönlegességekről.
„Abszolút jó termés volt az idei, bár a szüret szokatlanul korán kezdődött” – kezdte Mészáros Péter. „Az Írsai Olivért már július 30-án leszüreteltük, majd augusztus elején már a rozé alapanyagok és a pezsgőhöz szükséges Chardonnay, Pinot Blanc szőlők is sorra kerültek. Szeptember végére pedig minden szőlőt leszedtünk, ami máskor csak október végére szokott megtörténni.”

Mészáros Pál és Péter
A szakember szavai szerint a jó hír az, hogy a szüret időzítése nem befolyásolta a minőséget. „Időben szüreteltük a rozékat és a fehérborokat, így megőrizték a savakat és az illatokat. Kiváló minőségű, aromás borokat tudtunk készíteni, és a vörösborok is remek évjáratot mutatnak, hiszen szeptember végére teljesen beértek a Cabernet szőlők” – fejtette ki. Hozzátéve: a friss Írsai Olivér és a rozéborok már palackban vannak, és megtalálhatók a boltok polcain.
Az ünnepi időszakban a vörösborok is előtérbe kerülnek. „A grandiózus házasítások, mint a Malbek és a Syrah Cuvée, tökéletesek a karácsonyi asztalra, míg a könnyed Kadarka remek párosítás a magyaros ízvilágú, paprikás fogásokhoz például halételekhez” – ajánlotta a borász. Aki úgy látja, hogy miközben a borfogyasztási szokásokban nem érezni jelentős változást, ám egyre nagyobb az érdeklődés a pezsgők iránt.

A pincészet ezért is fektet években különösen nagy hangsúlyt a pincészet által megalkotott és rövid idő alatt ikonikussá vált pezsgőjére. „A Chardonnay alapú pezsgőnk a Bianco Secco, szerencsére gyorsan belopta magát a borbarátok szívébe: sokan alig várják már az új évjárat decemberi megjelenését. Karácsonykor és szilveszterkor különösen népszerű, de egyre többen kedvelik nyári időszakban is” – folytatja Mészáros Péter.
Érsek M. Zoltán