Körúton Németország keleti tartományaiban

Németországot Berlinnel és Bajorországgal azonosítják a külföldiek. Pedig az ország keleti fele is számos látnivalót tartogat. Körútra indulunk nemzeti parkokon, új virágkorukat élő metropoliszokon és festői kisvárosokon át.

Lipcse, trendi, cool, alternatív

Ami a 2000-es évek elején a kelet-berlini Prenzlauerberg volt, az ma Lipcse: élénk kulturális élet, alternatív művészek, kreatív vállalkozások, bárok, éttermek, fiatalok. E mellé egy eredeti pompájában ragyogó belvárost is kínál a félmilliós szász metropolisz.

Lipcse felfedezésének ideális kiindulópontja a város egyik jelképe, a Tamás-templom (Thomaskirche). Kántorként itt adta elő műveit a legismertebb lipcsei, Johann Sebastian Bach. Térjünk be az emlékét őrző rendszeres orgonakoncertek egyikére! A belépő jelképes, 2 euró. Elválaszthatatlan a város történetétől a néhány utcára található Miklós-templom (Nikolaikirche) is. Itt kezdődtek ’88-ban a „hétfői-tüntetések”, amelyek országos mozgalommá szélesedve hozzájárultak az NDK összeomlásához. A séta építészeti csúcspontja Lipcse főtere, a Marktplatz, melynek képét a XIV. századi reneszánsz Régi Városháza (Altes Rathaus) határozza meg. Ha szomjunkat és éhségünket a közeli Auerbachs Kellerben (Mädler-Passage 2–4.) oltjuk, irodalmi élményben is részünk lesz. A klasszikus szász étteremben játszódik Goethe Faustjának egyik jelenete.

Nem szabad kihagyni a XIX. századi Új Városházát (Neues Rathaus) és a közeli, Európa fajokban leggazdagabb, tájegységek alapján rendezett állatkertjét sem. A belvárostól kijjebb találjuk Lipcse másik jelképét, a Napóleon feletti 1813-as győzelem ihlette Népek csatája emlékművet, a XIX. század végi porosz birodalmi építészet érdekes lenyomatát.

Drezda, az Elba Firenzéje

Zwinger, Semper Operaház, Frauenkirche, Altmarkt – a szász főváros építészeti remekek sokaságával szolgált rá állandó jelzőjére. Drezda barokk, mediterrán hatást tükröző központjának ’80-as években kezdődött rekonstrukciója mára a város utolsó szegletét is elérte. Szászország Elba-parti kulturális, gazdasági központja ragyog! Nyitott szemmel kell járnunk, hogy a világhírű műemlékek mellett a rejtettebb kincseket is felfedezzük. Ilyen a Királyi Lovarda (Stallhof) egyik falának 100 méter hosszú, 23 ezer meisseni porcelánból kirakott mozaikdísze, vagy a drezdaiak szívének csücske, a Kék Csoda (Blaues Wunder). Az Elbán átívelő, 1893-ban átadott acélszerkezetes híd a belvárosi oldalt köti össze a Blasewitz városrész, Drezda sétára hívó elegáns, századfordulós architektúrájú villanegyedével.

A drezdai programhoz hozzátartozik a 15 kilométerre fekvő Meissen felfedezése. Az Elba mellett egy domboldalra épült belvárosában sétálni legalább akkora élmény, mint az 1710-ben alapított Porcelánmanufaktúra (Porzellan-Manufaktur, Talstraße 9.) látogatóközpontjában kiállított remekekben gyönyörködni.

Ha édesre vágyunk, Schreiberékhez térjünk be (Konditorei-Café Schreiber, Kurt-Hein-Str. 13.). Az 1867-ben alapított cukrászda családi vállalkozás. Öt generáció óta titkos recept alapján készül a legtipikusabb német péksütemény, a fatörzstorta (Baumkuchen). A vékony tésztarétegek sokaságából felépülő finomság a fatörzs gyűrűire emlékeztet, így kapta különös nevét. Még Ázsiában is a német nevén emlegetik! Schreiberéknél házi szilvalekvárral leöntve különösen finom.

Drezdától szintén csak egy ugrás a Moritzburg-kastély (Schloss Moritzburg). A szász választófejedelmek XVI. századi vadászkastélya belül pompás termei, kívül díszes homlokzata és teraszai okán ér meg egy kirándulást.

Szász-Svájc, a természet csodája

A Drezda-közeli, 93 ezer hektáros Nemzeti Park (Nationalpark Sächsische Schweiz) dús erdeivel, tűhegyes szikláival és kristálytiszta patakjaival festővászonra kívánkozik. Innen ered a neve. Két, Drezdában diákoskodó svájci festő, Adrian Zingg és Anton Graff sok képet készített a kivételes homokkősziklákkal tarkított erdőségben.

A számtalan turistaút közül a legszebb a Basteiweg. Az Elba-parti Niederrathenből indul. A hosszú lépcsősorokkal tarkított kirándulóút a Bastei-sziklához vezet. Itt találjuk a nemzeti park leglátványosabb részét, az Elbára néző kilátót, majd a szintén lenyűgöző panorámát nyújtó, 76 méteres kőhídat, a Basteibrückét. Ezen érjük el a 45 perces séta végpontját, a Neurathen-sziklavárat.

A vidék legjelentősebb nem természeti szépsége a 240 méter magas sziklaormon elterülő, 9,5 hektár területű Königstein-erőd. Az Elba következő kanyarulatában, Niederrathentől 20 perces autóútra fekszik a folyó másik oldalán.

Görlitz, ahol megállt az idő

Németország legkeletibb városa alig 50 ezer lakost, de több mint 4000 műemlék épületet számlál. A legtöbb egykori NDK várostól eltérően akadnak még felújítatlan házak a belvárosban, és sok keleti kisvároshoz hasonlóan van számos üresen álló épület. Mindez sejtelmessé teszi a belváros kevésbé frekventált utcáit, ahol a gazdag kereskedőmúlt emlékei mellett az NDK lenyomatai is megtalálhatók.

Nem csoda, hogy Görlitz számos film, például a Becstelen Brigantyk és A Grand Budapest Hotel kulisszájául szolgált. A városnéző sétát még érdekesebbé teszi, ha a Neisse folyó fölött átívelő gyalogoshídon átsétálunk a lengyelországi testvérvárosba is (Zgorzelec).

Spree-erdő, Berlin zöld gyűrűje

A Spree folyó számtalan mellékágával és csatornájával, valamint az ezeket övező erdőséggel (Spreewald) 1000 kilométeres vízi és 6000 hektáros szárazföldi labirintus. Az autót cseréljük csónakra, hogy a vízről fedezhessük fel az egyedülálló flórát és faunát, amelyet az UNESCO Természeti Világörökség címmel tüntetett ki. Volt ugyan némi szabályozás, lecsapolás és csatornaépítés, mégis a víz, az erdő, a házak és az emberek évszázados összhangja dominál. A területen élt szlávok hagyományainak keveredése a német szokásokkal építészetileg, kulturálisan és gasztronómiailag is különlegessé teszi a régiót.

Wittenberg, Luther városa

 Az 50 ezres város kastélytemplomának 88 méteres tornyát, illetve henger formájú kupoláját minden német ismeri. A legenda szerint Luther Márton ennek az istenházának a kapujára függesztette ki tavalyelőtt 500 éve 95 hittételét. Még ha ez nem is bizonyítható, kétségtelen, hogy Luther egyháztörténetet írt. Szelleme belengi nemcsak a templomot, de az egész szász-anhalti várost is, amelyet az UNESCO világörökségi címmel tüntetett ki.

Lakóháza, sírja, az őt mintázó szobrok és a róla szóló múzeumok sokasága – hivatalos nevén Lutherstadt-Wittenbergben minden – a lutheránus, magyar terminológiával evangélikus egyház névadója és a reformáció körül forog. Új színfolt a 2017-ben, a reformáció 500. évfordulójára elkészült Luther-kert (Luthergarten). Az ökumenikus párbeszéd jegyében 500 fájának mindegyike a keresztény felekezetek sokaságához tartozó egy-egy egyházfi védnöksége alatt áll.

Halle

A 300 ezres szász-anhalti kereskedőváros Németország egyik legszebb, a háborút szinte sértetlenül túlélt középkori belvárosával büszkélkedhet. 1502-ben alapított, architektúrájában is patinás egyetem, a legnagyobb barokk zeneszerző, Händel szülőháza, és az ő nevét viselő ünnepi játékok, főtér (Marktplatz) és belvárosi utcák reneszánsz épületekkel, éttermekkel és sörözőkkel, a centrum körüli gyűrű XIX. századi villákkal, a város gazdag kereskedőmúltújáról tanúskodó zsinagóga és zsidó temető – ezt kínálja a Sale folyó parti Halle. Öttornyú város (Stadt der fünf Türme) néven is emlegetik. Mind a főtéren állnak, négy a legjelentősebb közép-németországi gótikus templomhoz tartozik, az ötödik pedig ennek különálló harangtornya. Közöttük a város legnagyobbja, Händel tekint a járókelőkre.

Németország legrégebbi, 1804-ben alapított csokoládégyárának látogatóközpontja nassolásra (Halloren Schokoladenfabrik, Delitzscher Str. 70.), a Sale partja pedig sétára hívja a Hallét felkeresőket.

Erfurt

 Türingia lenyűgöző szépségű fővárosát a belföldi turizmus is csak most fedezi fel. Sok német se tudja, hogy Erfurt büszkélkedhet Európa leghosszabb, lakóházakkal beépített hídjával. Az 1117-ben elkészült, 128 méteres Krämerbrücke 32 házával hosszabb és idősebb, mint az 1345-ben átadott, 95 méteres firenzei Ponte Vecchio.

A híd mellett a számtalan faszerkezetes kereskedőház is bizonyítja, hogy Erfurt a középkori Európa legfontosabb nyugat–keleti kereskedőútja, a Via Regina fontos települése volt. A gótikus dóm és a mellette álló Severin-templom (Severinkirche) összesen hat tornyával a város jelképe. Az országúton már messziről előre jelzi a 200 ezres türingiai fővárost.

A körút számokban

A 7 várost, 2 nemzeti parkot, 1 kastélyt és 1 várat felölelő kelet-németországi körút a kiindulóhelyen, Lipcsében zárul. A 900 kilométer nagy részét ingyenes autópályán, a fennmaradót pedig kiváló minőségű országutakon tehetjük meg. Aki nem szeret autózni, a jó vasúti infrastruktúrának köszönhetően vonattal is megteheti a körutat. Egy kétágyas szobáért egy középkategóriás, Németországban általában bőséges reggelit kínáló szállodában 80-100 euróval kell számolnunk. Az utazás ideális időpontja május és október közé esik. Ekkor teljes szépségükben csodálhatjuk meg a természeti attrakciókat. Ugyanakkor a városok hangulatos, sok száz éves múltra visszatekintő karácsonyi vásáraikkal a téli hónapokban is okot adnak az utazásra.

Petrus Szabolcs