Lesz síszezon Szlovákiában, ráadásul a magyaroknak nagy kedvezménnyel

Idén nem marad el a síszezon Szlovákiában – tudtuk meg a Szlovák Intézetben tartott sajtótájékoztatón.

Optimisták a szlovák szakemberek, többek között Lucia Blašková, a Magas-Tátra Regionális Turisztikai Szervezet (OOCR) ügyvezető igazgatója is. Szlovákiában érvényes 2021. augusztus 16-tól az úgynevezett „új Covidautomata”, amelynek értelmében a járványügyi mutatók és az átoltottság alapján a járásokat öt riasztási fokozatba – zöld, narancssárga, piros, bordó és fekete – sorolják. A Covid-automatát hetente frissítik. Besorolástól függően eltérnek a zárt terekbe történő belépés, a maszkviselés, illetve a kijárási korlátozás szabályai.

Jó hír, hogy a legrosszabb, fekete besorolás esetén is elérhetők maradnak a turisztikai, szállodai, wellness- és éttermi szolgáltatások, de csak azoknak, akik a teljes oltási sort megkapták, vagy az utóbbi hat hónapban igazoltan átestek a betegségen.

Hamarosan nyitnak a sípályák. A Csorba-tó síterepei december 4-től, Tátralomnic síközpontja december 10-től várja a látogatókat. A klasszikus lesiklás mellett egyre népszerűbb a sífutás és a sítúrázás is, amire kijelölt útvonalakon szintén van lehetőség. Fontos tudnivaló, hogy 2021. november 1-jétől 2022. június 14-ig ismét szezonális téli zárlatot vezettek be a Magas-Tátrában, így ebben az időszakban csak a látogatható útvonalakon, illetve a nyitva tartó menedékházhoz lehet túrázni.

Ami biztos, hogy Tarajkán több mint 200 tonna jégből idén is megépül a Jégdóm, ami november 19-én nyitnak meg a nagyközönség előtt.

Andrea Urbanová elmondta, hogy, az alacsony-tátrai Jasna–Chopok is felkészült a téli vendégek fogadására. A síparadicsomban 23 sífelvonó és a több mint 50 kilométernyi lesiklópálya mellett több sífutópályával, 12 freeride zónával várják a kezdőket és haladókat, akik kivilágított pályákon az esti síelést is kipróbálhatják. Maradandó élményt kínál az az ötfogásos vacsora, amihez lanovkával viszik fel a vendégeket 1600 méteres magasságba.

A magyarok kedvence a régi idők óta Donovaly. Miroslav Dobrota elmondta, hogy a Budapesttől mindössze 200 kilométerre fekvő Park Snow Donovaly-ban több újdonsággal is készülnek. Ilyen például a „Végtelen szezonbérlet”, amely nemcsak télen, hanem egész évben felhasználható.

A fejlesztések között említette, hogy két pályával és kivilágított felvonókkal bővült az esti síelés lehetősége. Donovalyban épült meg Közép-Európa egyik legnagyobb Funparkja, ahol a gyerekek biztonságosan sajátíthatják el a síelés alapjait. Akik online váltják meg síbérletüket, 15 százalék kedvezményt kapnak. A magyaroknak pedig ennél is nagyobb, 20 százalékos kedvezmény jár, ha elővételben vesznek síbérletet.

Szöveg és fotó Urbán Györgyi