Madárlestől a kastélyromantikáig – hétvégi programajánló

Csodás kirándulásra invitál a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, miközben a Valentin-nap jegyében indul a Szerelem hete a gyulai Almásy-kastélyban és szervez programokat a Fővárosi Állatkert.

Telelő madarak megfigyelése a Dinnyési-fertőn

„Izgalmas történések tanúi lehetünk a vadludak és récék által fenntartott lihogón. Ha nagyon hideg van a tavak befagynak, de ahol a vadludak és récék folyamatos mozgásukkal keverik a vízfelszínt, ott nem jegesedik. Ezt a madarak által fagymentesen tartott vízfelületeket hívják lihogónak. Ilyenkor számos érdekes madárfajt is megfigyelhetünk, valamint a ragadozó madarak is rendszeresen látogatják ezeket a részeket. Amennyiben nincs, vagy csak kevés a hó, biztosan itt lesznek még a vadludak. Ha nagyobb a hó, akkor fenyőmadarakkal, téli pintyekkel, és más téli madárvendégekkel is találkozhatunk.” – írja meghívójában Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága.

A Dinnyésről induló túra hótól függően közepesen nehéz, vagy könnyű 2-3 kilométeres séta.

A Szerelem hetét rendezi meg a gyulai Almásy-kastély és a vár

Páros keresőjátékokkal, vacsorával, bonbonkészítéssel és esküvőkiállítással készül a házasság hetéhez kapcsolódva a gyulai Almásy-kastély és a vár, ahol február 11. és 18. között rendezik meg a Szerelmesek hetét.

A látogatókat a bonbonkészítés és játékok mellett két kiemelt – külön belépődíjas – program várja. A Valentin napi vacsorát a kastély Stefánia-szárnyában rendezik, ahol a különleges ételsorok mellett a jelentkezők érdekes és pikáns történeteket is hallgathatnak Szilágyi Sándor történész előadásában – közölte a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Múzeum NKft. szerdán közleményben az MTI-vel.

Az Esküvőkiállításon február 17-18-án csaknem ötven szolgáltató lesz jelen. A rendezvény jótékonysági célt is szolgál: a befolyt összegből a szervezők újraélesztő készüléket vásárolnak, amelyet a város legfrekventáltabb pontján helyeznek ki.

A részletes programok megtalálhatók a vár és az Almásy-kastély online felületein. A házasság hete programsorozat több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz. Célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg február 12. és 19. között. Magyarországon a hét idei mottója: szeretetbe kapaszkodva.

Valentin-napi páros jeggyel várja látogatóit a Fővárosi Állatkert

Négy teljes napon át, szombattól keddig Valentin-napi páros kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert: egy jegy áráért ketten léphetnek be azok, akik a kapunál megölelik egymást. Valentin-nap, azaz Bálint napja alkalmából ketten egy jegy áráért kereshetik fel az állatkertet szerelmespárok, testvérek, rokonok vagy akár barátok. Összetartozásukat elég csak azzal igazolniuk, hogy érkezéskor a kapunál megölelik egymást – olvasható az állatkert MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A tájékoztató szerint a páros belépőjegy mellett mind a négy napon további páros kedvezményeket kínálnak a kert egyes vendéglátóhelyei, valamint páros kedvezmény jár a több mint 110 éves műemléki Schäftner-körhintára is.

A sokféle látnivaló közül az állatkert közleménye külön is kiemeli a dolmányos hangyászokat. Az állatkertekben ritkán látható, Dél-Amerikában honos fajt több mint nyolcvan évnyi szünet után láthatja újra a nagyközönség. A Fővárosi Állatkert Pálmaházában Ricardo, a hím állat már decemberben bemutatkozott a látogatóknak, nemrégiben viszont egy nőstény is érkezett, összeszoktatásukat a múlt héten kezdték meg az állatkerti szakemberek.

A közlemény szerint Ricardo jövendőbelijének most nevet keresnek, erre a városligeti intézmény hétfőn hirdetett internetes szavazást a honlapján. Mint írják, három – a Fióna, a Kiara vagy a Moana – névre lehet voksolni, a szavazatokat csütörtökön éjfélig várják, az eredményhirdetésre pedig pénteken kerül majd sor.