Magyar borok sikere az olaszrizlingek balatoni világbajnokságán

Fotó: growdumonde.eu

growdumonde.euMagyarország volt a legeredményesebb az olaszrizlingek világbajnokságán; a hétfőtől péntekig Balatonfüreden megrendezett Grow du Monde versenyen a magyar borok 8 platina-, 48 arany-, 54 ezüst- és 47 bronzérmet szereztek.

A harmadik alkalommal megtartott Grow du Monde-ra idén minden korábbinál több bort neveztek, a nemzetközi zsűri 7 ország 349 borát bírálta el – közölték a szervezők az MTI-vel. A versenyen öt kategóriában hirdettek győztest:

  • A legjobb fiatal olaszrizling a Vino Gaube Laski Rizling 2023 (Szlovénia)
  • A legjobb érlelt olaszrizling a Vinartsví No. 44 Dunajovsky Vlasák Pasák 2022 (Csehország)
  • A legjobb édes olaszrizling a Galic Grasevina Mateo Izborna berba 2018 (Horvátország)
  • A legjobb narancs-/natúrbor a Vina Joannes Natura 2021 (Szlovénia)
  • A legjobb olaszrizling alapú házasítás a Figula Pincészet Olasz&Furmint 2021 (Magyarország) lett.

A nemzetek éremtáblázatán Magyarország végzett az első helyen, a második legeredményesebb Csehország (3 platina, 7 arany, 5 ezüst), a harmadik pedig Szlovénia (3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz) lett, de a horvát, szerb, szlovák és olasz termelők is számos érmet szereztek.

A közlemény felidézi, hogy az olaszrizlingek “legnemzetközibb megmérettetését” 2021-ben indította el három borszakíró, a horvát Sasa Spiranec, a szerb Igor Lukovic és a magyar Győrffy Zoltán. A Grow du Monde olyan nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, grasevina, grasac beli, laski rizling, welschriesling és ryzlink vlassky néven is ismert szőlőfajtából készített borokat gyűjti össze.

Az idei évtől kezdve a Rizling Generáció kezdeményezésére a grow mint az olaszrizling szinonimája is felkerülhet a palackokra (akár kiegészítő megnevezésként), ami a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet – áll közleményben.