Magyar utasszállító landolt elsőként Gyergyóremete repülőterén

Forrás: Aeroexpress

Az Aeroexpress légitársaság utasszállító gépe landolt elsőként a székelyföldi Gyergyóremetén épülő repülőtéren tesztrepülés keretében – tájékoztatott a magyar légitársaság.

Kiemelték: az Embraer 120ER típusú, 30 fő szállítására alkalmas repülőgép Budapestről érkezett Gyergyóremetére. A gép Kolozsváron esett át az egyelőre kötelező határellenőrzésen, a repült idő a magyar fővárosból összesen másfél óra volt.

Somogyi-Tóth Dániel, a légitársaság alapítója kifejtette: évek óta dolgoznak azon, hogy légi kapcsolatot teremtsenek Magyarország és Erdély között, ami autóval, vagy vasúton nehéz. Anyacégük, a BASe Airlines Zrt. finnországi tapasztalatai alapján tervezik ezt, ahol szintén így érik el a nehezebben megközelíthető a területeket.

Balázs Attila, a repülőtér megálmodója és építője, a Bayer cégcsoport vezetője kijelentette: jövőre napi két járatot terveznek indítani Gyergyóremete és Budapest között. Az egyik a cégcsoport vállalkozásai számára nyújt majd összeköttetéseket, a második pedig a bárki által elérhető utasforgalmat biztosítja majd – hangsúlyozta.

A tavaly alapított Aeroexpress légitársaság 2022. őszén indította el első járatait, azóta Budapest és Kolozsvár között biztosítanak heti négy járatot, melyek rendszeresen teltházasak – írták a közleményben. (MTI)